Když zakokrhá kohout a nad paneláky vyjde slunce, na okraji města vítězí venkov. Tři páry rukou trhají ve Vtelně poslední broskve. Rostou na dvou hektarech. Je to jen část velkého soukromého sadu na předměstí. Tisíce ovocných stromů zabírají jedenáct hektarů. Višně, broskve, jablka. Vše v certifikované bio kvalitě. Mostecká rarita.

Broskví se letos urodilo přibližně pět tun. Prodaly se ve stánku v Mostě. „Jsou krásné, jako vymalované," řekla u stánku překvapená babička. „Jsou výborný, mají typickou broskvovou chuť," sdělil mladík, který ochutnal.

„Stále je dost lidí, kteří nevěří, že naše broskve jsou v biokvalitě." Dita Weberová

V září dojde na bio jablka. Jsou ošetřena jen speciálním roztokem z mořské řasy, prevence proti plísním. Očekávaný výnos jablek přesahuje dvacet tun. Vyváží se do Německa. Část končí na trhu jako bio mošt. Starost o stromy ani poté neustane. „Sady jsou celoroční práce," říká Rudolf Weber, hlava rodinného podniku, ke kterému patří i autoservis, chov koní s jezdeckým klubem a chov včel s produkcí certifikovaného Českého medu.

Ekologické zemědělství na okraji města, sledované inspekčními a certifikačními orgány, je zajímavé i z jiného úhlu pohledu. Je potvrzením faktu, že Mostecko není „měsíční" krajinou" a že se tu kromě průmyslu může dařit i jiným aktivitám. Využívání místních zdrojů potravin a zájem obyvatel o ně je velkou výzvou pro budoucnost. Začít lze i u jahod. „V příštím roce se chci s jahodovým džemem přihlásit do soutěže Regionální potravina," říká Dita Weberová.

Tradice tu je

Vtelno bylo kdysi bohatou samostatnou obcí. Součástí katastru Mostu a jeho městskou částí se stalo až v éře socialismu. Vtelno je zmíněno v listinách už v roce 1287. Podle historiků bylo významnou součástí hospodářského systému oseckého kláštera. Byla to typická zemědělská ves. Tento statut neztratila ani ve 20. století při kolektivizaci. Ve Vtelně bylo před sto lety sedm velkých hospodářství a klášterní velkostatek. Vesnický ráz si tato část města udržela dodnes navzdory výstavbě nových moderních vilek.