Mostecký deník opět otevírá jeden z případů po desetiletí utajené minulosti. Dnes totiž uplynulo přesně 70 let od brutální vraždy mladé Němky v Mostě.

Případ tak trochu zmizel v proudu doby a upadl v zapomnění. Bylo několik měsíců po skončení II. světové války a doba v pohraničí byla více než divoká. Prakticky už naplno probíhal odsun Němců z Mostecka.

V tu dobu úřad bezpečnostního referenta ONV v Mostě evidoval 6 880 odsunutých, přičemž v prvních čtrnácti dnech srpna 1945 bylo odsunuto 860 lidí.

Řada jich byla internována v zajišťovacích policejních střediscích a měli tím pádem statut zajištěnce, v bývalých zajateckých táborech.

Množství jich také nepřežilo řádění svých věznitelů. Případ vraždy, ke kterému se vracíme, se stal 20. srpna 1945.

Záhadné okolnosti

Už před lety se o něm při jedné ze svých návštěv svého rodného města zmínila Gertrud Samonil, která v době II. světové války sloužila jako pomocnice Luftwaffe na hradě Hněvín, kde bylo velitelské stanoviště protiletadlové obrany Mostecka, zejména pak chemického závodu v Záluží, který se v letech 1944 a 1945 stal terčem leteckých útoků spojenců.

Tehdy při besedě s badateli ze Severočeského leteckého archivu ukazovala fotografie a na jedné z nich právě poukazovala na svou tehdy skoro stejně starou kolegyni z Hněvína.

„Tu po válce našli brutálně zavražděnou na Širáku," říkala před lety Getrud s tím, že se vlastně nikdo nedozvěděl, o co vůbec tenkrát šlo. „Říkalo se, že jí měli zabít právě kvůli tomu, že byla v době války na Hněvíně. Mezi lidmi se říkalo, že prý se měli snažit nějací tajní od ní získat informace. Ona sama nám říkala, že má mít s někým schůzku, ale neprozradila s kým. Neměla tam chodit," dodala.

Pátrali jsme po informacích ohledně případu a podařilo se nám zjistit, že mladou Němkou, která byla 20. srpna 1945 zavražděna, byla tehdy jedenadvacetiletá Hildegarda Danullis z Rudolic u Mostu. V té době již vedená na úřadě jako kancelářská síla.

Vražda z vilnosti?

V situační zprávě Sboru národní bezpečnosti z období 15. až 31. srpna se doslova píše: „Vražda z vilnosti. Ve večerních hodinách byla zavražděna u osamělé lesní boudy v lese pod Širokým vrchem, v katastru města Mostu německá příslušnice Hildegarda Danullisová, posledně bytem v Mostě."

Ve zprávě se dále píše, že pachatelem byl pravděpodobně jistý Němec jménem Karl Hantschmann, naposledy žijící v Mostě a který byl po činu jako Němec odtransportován do Německa.

Vyšetřovatel dále napsal, že pachatel mladou Němku nejdříve udeřil nějakým tupým předmětem do hlavy, pak ji škrtil provazem a nakonec jí podřízl hrdlo. Mrtvolu zatáhl do lesní boudy, kde ji navíc ještě znetvořil.

Tělo mladé ženy, která nebyla jedinou mrtvou měsíce srpna, bylo tři dny nato zpopelněno v městském krematoriu. Úřady například evidovaly celkem 13 sebevražd osob německé národnosti. Nejčastějším důvodem byly obavy z odsunu a strach z další budoucnosti.