Zvířatům, která se ocitla v nouzi, pomáhá skupina lidí kolem Niki Lašové již od roku 2015. Od té doby se jim podařilo uspořádat nejrůznější akce od materiálních sbírek až po osvětové přednášky. Tradicí se také stalo vytvoření charitativního kalendáře, jehož výtěžek vždy putuje na dobrou věc. Pro letošní rok vznikly kalendáře dva, ve středu byly v knihovně slavnostně pokřtěny. Na vernisáži výstavy Psí a kočičí modelové, která prezentuje všechny fotografie z obou kalendářů, se sešly téměř čtyři desítky příznivců včetně obou autorů.

První kalendář byl vytvořen na podporu litvínovského kočičího spolku Jasmína, o který se stará Zuzana Homolková. Kalendář nafotila amatérská fotografka Alena Herzánová. Na fotografiích jsou spolu s dívkami právě opuštěné kočičky z Jasmíny. Kalendář vznikal zhruba po dobu tří měsíců vždy jednu neděli v měsíci se skupina dobrovolníků sešla a fotili. Kvůli bezpečí zvířat se muselo fotografovat uvnitř. „Byla to zajímavá zkušenost, protože fotit kočky je vcelku obtížné. Občas jsme se u vytváření fotky pořádně zapotili," popsala své dojmy z fotografování Herzánová. Kočičího kalendáře se vytisklo osmdesát kusů, všechny se prodaly. Na vernisáži byl Zuzaně Homolkové předán šek na 9718 korun.

Druhý kalendář vznikl na podporu spolku Berňáci v nouzi, který vede Eva Nývltová. Kalendář dostal název Berňáci v Africe, fotografie totiž vznikly v zajímavém prostředí ZOO ve Dvoře Králové. Spolu s pejsky a jejich páníčky tak na fotkách jsou k vidění i různá exotická zvířata. Vytvoření tohoto kalendáře se ujal profesionální fotograf Miroslav Morgenstern. Celý kalendář se stihl nafotit během jednoho dne, kdy se celá parta nadšenců sešla právě v prostorách ZOO. Psího kalendáře, který je ve větším formátu, se vytisklo šedesát kusů a taktéž se všechny prodaly. Podařilo se vybrat 10 520 korun.

Po představení celého projektu a pokřtění kalendářů následovala přednáška o canisterapii s Jindřiškou Petrovou. Ta s sebou přivedla i své dva psí kamarády Nýju a Jacka. Svou velikostí sice vzbuzovali respekt, ale byli přátelští a neustále si chodili k lidem pro pohlazení. Hovořilo se i o výcviku asistenčních psů. Součástí akce v knihovně byla i materiální sbírka. Lidé přinášeli konzervy, krmivo, hračky i pelíšky jak pro kočky, tak i pro psy. Během chvíle se posbíraly desítky darů. Na závěr se jako již tradičně rozkrojil domácí dort od Vlaďky Dočekalové z Meziboří, která s projektem také dlouhodobě spolupracuje.

„Naše první charitativní akce letošního roku proběhla hladce, potěšil mě zájem lidí. Ráda bych poděkovala všem, kdo se zúčastnili a také naší městské knihovně za perfektní spolupráci a dlouhodobou podporu," zhodnotila akci její organizátorka Niki Lašová z Kampaní na pomoc psům.