„Budu si moct udělat papíry na ještěrku? A kolik se bude platit?“ ptá se. Snaží se nevypadat nervózně. Je to pro něj úplně nová situace.

Osmnáctiletý Tibor Bili uchopí propisku a začne vyplňovat formulář. Dává si záležet. Je to přihláška na střední školu. Mladý Rom má jen základku. Tři roky je nezaměstnaný. Práci zná pouze z příležitostných brigád. Teď se s pomocí matky rozhodl, že bude operátorem skladování, logistikem. Prostě kvalifikovaným skladníkem pro obchodní řetězce. Ví, že tohle je teprve začátek a na konci nemusí být lepší život. Přesto Tibor našel odvahu pro změnu.

„Práce není, ale s papírem budu mít větší šanci,“ svěřuje se. Nesměle dodává, že by chtěl dělat v Tesku nebo v Obi.

Teenageři z Chánova a okolí, kteří sedí vedle něj, mají podobný životní příběh. Závislost na pracáku, přežívání v nezaměstnaných rodinách, cejch izolovaných potížistů z Chánova, strach vyučit se mezi bílými ve školách ve městě.

Včera nastal zlom. Dvacítka mladistvých vyplnila v Chánově přihlášky ke studiu na mosteckou Střední školu technickou. „Takový zájem jsem nečekal. Jsem velmi překvapen,“ říká Martin Nebesař, šéf chánovského Polyfunkčního centra, kde bude výuka. To, že pobočka střední školy vznikne v Chánově a odpadá tím dojíždění do Velebudic, je pro mládež velkou motivací. Pokud si to většina z nich nerozmyslí, pobočka se otevře v září. „Chci se vyučit. A co dál? To ještě nevím,“ říká již 19letý zájemce z Chánova. „Dělal jsem na stavbách, ale už to tam nebylo k vydržení.“

Jolana Kovačová, babička 15letého uchazeče, chce, aby se její vnuk měl lépe než ona. „Líbí se mi to,“ komentuje nezvyklou schůzku mládeže.

Výuku všeobecných předmětů zajistí místní učitelé, odborné předměty pedagogové dojíždějící ze SŠT Most. Praxe bude ve skladech řetězců, kde mohou absolventi najít práci. Ke studiu se hlásí i několik žáků ze ZŠ Chánov. Obor není jen pro Romy. Oslovena byla i mládež z Obrnic a Mostu. Podmínkou přijetí je mít 9 tříd ZŠ.