Stojíme na chodbě zřejmě nejmenší střední školy v Evropě a bavíme se o lepší budoucnosti. „Chci jít na vysokou,“ říká patnáctiletá Helena Grunzová z Chánova. Směje se, ale zdá se, že to myslí vážně.

Je teprve na začátku nevyšlapané cesty. Stala se součástí ojedinělého a křehkého experimentu s nejistým koncem, jehož zahájení je už samo o sobě malým zázrakem.

POKUS  Cílem experimentu je zvýšit vzdělanost v sociálně vyloučeném Chánově, snížit nezaměstnanost u mladistvých a omezit závislost nové generace na finanční pomoci státu. Byl vybrán obor, který vyhovuje i dívkám. Jedná se o řádnou školu. Za hrubou nekázeň či neomluvené absence hrozí vyloučení. Důraz se klade na pozitivní motivaci s pochvalami. Žáci jsou různého věku, všichni se ale znají, protože jsou ze stejného sídliště a někteří jsou příbuzní.

V centru Chánova se po velkém úsilí a počátečních nesnázích podařilo otevřít pobočku Střední školy technické Most. První ročník oboru Operátor skladování má jedenáct žáků ve věku od 15 do 17 let. Osm holek, tři kluci. Pět žáků jsou absolventi chánovské základní školy, zbylých šest je z evidence úřadu práce. Všichni jsou z Chánova.

„Výhodou je, že nemusím na střední školu do Mostu,“ tvrdí Helena. Z výuky strach nemá. Na základce měla vyznamenání. Studium bere jako povinnost. „Musela jsem,“ odpoví na otázku, proč je tady.

„Chci, aby se ze mě něco stalo, abych jenom neseděl doma. Dělám to i kvůli svý holce, aby si o mně její rodiče nemysleli, že jsem kluk, který nemá školu. Chci na ně udělat dobrý dojem,“ svěřuje se šestnáctiletý Lukáš Karsa.

„Chci to zvládnout!“ předříkává nahlas svou modlitbu patnáctiletý Marek Bystrý. Zahání obavy, že selže v matematice a češtině. A co doma? „Jsou rádi, že se chci vyučit,“ konstatuje René Ištok.

Vydrží? Kéž by

Chánovské jedenáctce drží palce řada českých odborníků, včetně lidí z úřadu české vlády. Pokud většina teenagerů studium dokončí, bude to průlom ve vzdělávání místní romské populace a inspirace pro další města. Podle dostupných údajů za posledních deset let vystudovalo střední školu jedenáct chánovských dětí to je jen jedno ročně. Pro nový experiment bude klíčové první čtvrtletí.

„Pokud vydrží do Vánoc, tak to bude pro nás všechny krásný dárek pod stromeček,“ říká zkušený pedagog a třídní učitel Tomáš Babouček.

První pokus udělat v Chánově pobočku střední školy před několika lety ztroskotal byl jen jeden zájemce o studium. Iniciátoři myšlenky se nevzdali a při druhém pokusu více pracovali s rodiči. Přesvědčit je, že vzdělání je velmi důležité, nebylo u řady z nich snadné. Argumentovali třeba tím, že Rom stejně pořádnou práci na Mostecku nesežene, když není ani pro bílé.

Teď si všichni přejí, aby to žáci nevzdali. „Uděláme pro to maximum,“ říká Martin Nebesař, ředitel obecně prospěšné společnosti Dům romské kultury, v jejímž Polyfunkčním centru pobočka sídlí.

Pyšný táta

„Řekl mi, táto, chci se vyučit! A já mu věřím,“ prohlásí na silnici u Chánova Lukášův otec. Je na syna hrdý. To, že začal studovat, vypráví chlapům u večerky. Táta vzpomíná, jak 27 let pracoval v mostecké tiskárně u lisu. „Pak krachla a teď jsem dva roky bez práce. Takhle jsem dopad,“ ukazuje na kárku. „Já sice nejsem vyučenej, ale zase jsem pracoval od patnácti let. Zlatý komouši!“ ukončí rozhovor a popřeje hodně zdraví.

Výuku všeobecných předmětů zajistí v Chánově dva místní učitelé, odborné předměty pedagogové dojíždějící z velebudické Střední školy Most. V pobočce jsou i dílny a počítačová učebna, kde se žáci naučí psát všemi deseti a programy pro skladníky.

Podle optimistického scénáře by se měl v září 2015 otevřít nový první ročník, ale v jiném oboru. Šanci mají i neromské děti z okolí. Budova je schopna pojmout tři ročníky, každý o jedné třídě.

Ve 2. ročníku přibude praxe ve firemních provozech či cvičném skladu. Stejný obor se vyučuje i v mostecké centrále. Žáci obou tříd se mají poznat při společenských nebo sportovních akcích, třeba při fotbalovém turnaji v Chánově.

Pobočka počítá i s odpoledním doučováním. Zájemci o studium tam chodili už od dubna dvakrát týdně na doučování v matematice a češtině, aby měli lehčí začátek.

Pokud uspějí a vydrží tři roky, dostanou výuční list.