Návrh Českojiřetínského spolku schválila odborná komise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR už v únoru letošního roku.

V úterý proběhla v Mostě diskuse o výtvarném námětu s akademickým malířem Janem Kavanem. Známka s motivem jedné z dominant města Mostu tak začíná vznikat. Mostecký deník o tom informoval Petr Fišer z Českojiřetínského spolku, spolku pro oživení Krušnohoří.

Poštovní známky jsou nejen výplatními ceninami, ale také díly užitého umění, které reprezentují různá pozoruhodná témata doma i v zahraničí. Ani v době elektronické a mobilní komunikace zájem o poštovní známky neupadá. Důkazem toho je návštěvnost inaugurací známek s motivy z Ústeckého kraje. Slavnostního představení poštovní známky k flájské přehradě se před třemi lety zúčastnilo na 7 000 zájemců, loňské představení známky ke 130 letům moldavské dráhy navštívilo dokonce 11 000 lidí.

Důvodem, proč bude náš kraj a Českou republiku na oficiálních poštovních známkách reprezentovat právě děkanský kostel v Mostě, je 500. výročí, které příští rok uplyne od zahájení jeho stavby.

Poštovní známka k výročí děkanského kostela v Mostě vyjde 21. června příštího roku a její slavnostní představení v Mostě je plánováno na sobotu 24. června 2017.

V rámci programu, který organizátoři chystají, by měla být připomenuta také osobnost stavitele Jakuba ze Schweinfurtu. Ten kromě chrámu v Mostě pracoval na stavbě významného kostela sv. Anny v Annabergu, podílel se také na stavbě Vladislavského sálu Pražského hradu.

Na přípravě oslav spolupracují Národní památkový ústav a Českojiřetínský spolek s dalšími partnery. Mezi podporovateli vydání poštovní známky nechybějí primátor statutární města Mostu Jan Paparega či hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který oslavám výročí mosteckého kostela udělil záštitu.

Českojiřetínský spolek, založený v roce 2011 jako místní sdružení, postupem času překročil hranice Českého Jiřetína a Flájí, což se rozhodnutím valné hromady spolku promítlo i do jeho názvu. Od ledna 2016 nese dovětek Spolek pro oživení Krušnohoří.