Podoba poštovní známky, na níž je zpodobně přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, byla potvrzena.

Z obrázku, který má redakce k dispozici a který byl v Praze schválen do tisku, je patrné, že na něm bude samozřejmě samotný objekt kostela a na pozadí pak klenba stropu. Na obrázku je také znázorněn transfer a vzdálenost, kterou kostel umístěný na speciální konstrukci ujel.

Známka České pošty bude slavnostně představena veřejnosti v rámci oslav 500 let zahájení výstavby kostela, které se v Mostě uskuteční v sobotu 24. června.

Hodnota známky s kostelem je 16 korun.

Známka s mosteckým kostelem bude jako jedna ze dvou nových. Tou druhou je potom sběratelsky asi zajímavá aršík připomínající 75. výročí operace Anthropoid, tedy atentátu na Heydricha.

Pozdně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě byl vystavěný podle plánů Jakuba Heilmanna ze Schweinfurtu, na místě vyhořelé, raně gotické baziliky. Heilmann kromě chrámu v Mostě pracoval na stavbě významného kostela sv. Anny v Annabergu, podílel se také na stavbě Vladislavského sálu Pražského hradu.

Stavba započala roku 1517 a trvala bezmála 100 let. Ještě před dostavbou věže byl vysvěcen, a to v roce 1602 arcibiskupem Z. Berkou z Dubé. Při likvidaci starého královského města Mostu z důvodu těžby uhlí, se v roce 1975 uskutečnil unikátní transfer kostela o 841,1 metru, aby byl pro veřejnost znovu otevřen roku 1988.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě je kulturní památkou ve správě Národního památkového ústavu.

Poštovní známka s kostelem Návrh Českojiřetínského spolku schválila odborná komise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR už v únoru letošního roku. Letos byl před pár dny schválena její konečná podoba. Známku vytvořil akademický malíř Jan Kavan. Slavnostně bude představena v Mostě v sobotu 24. června při oslavách 500. výročí zahájení výstavby kostela.