Krajský plán odpadového hospodářství je na roky 2016 - 2025. „Ústecký kraj počítá s výstavbou spalovny, která pojme 150 tisíc tun odpadů. Je tam připravené i integrované povolení," řekla krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

Myšlenka postavit u Mostu zařízení na energetické využití odpadu (EVO) vznikla v roce 2008. Dokončeno mělo být loni. „Bohužel tomu zabránily dvě skutečnosti, a to chybějící legislativa v oblasti odpadů a nedokončený proces přidělení dotace z EU. Projekt je zatím stále živý, máme platné stavební povolení, nicméně čekáme na příznivější podmínky," sdělila Mosteckému deníku Miloslava Kučerová, mluvčí United Energy.

K záměru výstavby spalovny na energetické využití odpadů existují webové stránky, které projekt obhajují. Najdete je ZDE

Spalování smetí pro výrobu energie má být alternativou ke skládkování, které je v EU na ústupu. Cena zařízení, které musí dodržet zákonné limity látek znečišťujících ovzduší, se pohybuje kolem tří miliard korun. Města Most, Chomutov, Teplice a Bílina se záměrem souhlasily již v roce 2011. Chomutov, který je od plánované stavby vzdálen asi osm kilometrů, je nyní proti.

„Městu by to přineslo zhoršení životního prostředí a zvýšenou zátěž chemickými látkami. V neposlední řadě by Chomutovem projížděla nákladní auta naložená odpadem mířícím do spalovny z dalších měst, což by výrazně zhoršilo životní prostředí," řekl mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling.

Chomutov odeslal kraji připomínky k nové koncepci. „Spalovna je naddimenzována a počítá se s dovozem odpadů ze širokého okolí. Nejdříve se musí pořádně třídit, snížit množství odpadu, a pak jej řešit. Nechceme tady spalovat odpady, které nejsou naše," doplnil náměstek primátora Marian Bystroň (ANO).

Teplárna tvrdí, že hodnoty emisí neporuší a že spalovna bude mít i mnohem menší emise než současná hnědouhelná teplárna. „Spalovna je řešena velmi moderně, navíc vyřeší jiný ekologický problém. A Česko musí množství komunálního odpadu snižovat," řekl už dříve technický ředitel United Energy Petr Mareš.

Debata o záměru

Podle firmy je vytříděný spalitelný komunální odpad dostupný, je ho dostatek a nepodléhá cenovým výkyvům jako uhlí, které částečně nahradí.

Ochránci životního prostředí uznávají, že spalovna má oproti skládkám řadu výhod. „Avšak několikanásobně výhodnější je odpady recyklovat, ještě výhodnější je odpady opakovaně používat a řádově výhodnější je jim předcházet," uvedla ve své zprávě Hnutí Duha. Recyklace podle hnutí oproti spalování šetří přírodní suroviny, má nižší emise, šetří víc energie, vytváří víc pracovních míst a snižuje závislost na dovozu surovin.

Existují obavy, že i přes veškerou snahu energetiků, skončí v ohni také nebezpečné složky odpadu a vznikne toxický popílek. Podle energetiků technologie nebezpečné škodliviny zachytí, zbytky se odstraní a vše musí splnit přísné zákonné limity. Ve spalovně má končit ročně 150 tisíc tun odpadu z Ústeckého kraje, to je zhruba třetina regionální produkce. Podle energetiků zůstane v kraji dost odpadu na recyklaci.

VSTŘÍCNÉ ÚŘADY Se spalovnou nemá problém krajský úřad. Ten pro ni vydal už v roce 2012 integrované povolení. Mostečtí radní v srpnu 2011 schválili dohodu o partnerství a spolupráci mezi městem Most a United Energy. Potvrdily si vzájemnou podporu a zájem na přípravě a realizaci projektu. Dohodli se třeba na vzájemné informovanosti a výměně podnětů. Most podmínil spolupráci tím, že provoz musí být bezpečný, ekologicky šetrný a že vyhoví všem normám. Hnutí Duha zpochybnilo stavební povolení, ministerstvo průmyslu a obchodu ho ale potvrdilo.