„Jde nám o to, abychom pro kraj využili co nejvíc prostředků, samozřejmě za dodržení platných podmínek," zdůvodnil úterní rozhodnutí výboru předseda Regionální rady Milan Pipal. „Přesto apeluji na všechny příjemce, aby v první řadě udělali maximum pro dodržení původních termínů. V případě příliš vysokého počtu žádostí o prodloužení by mohlo dojít k ohrožení dodržení termínů proplácení a certifikace," dodal Pipal.

O posunutí termínu žádal například Ústecký kraj. Ten získal víc času na rekonstrukci silnice mezi Rumburkem a Šluknovem, dokončení multifunkčního výukového centra na gymnáziu v Kadani nebo opravu stájí na Střední škole zahradnické v Děčíně. S žádostí uspěl i Most, který pracuje na další části informačního systému, nebo Krajská zdravotní, která chce za dotaci pořídit nové přístroje. Mostecký magistrát musí informační systém, který bude na zastávkách MHD, dodělat do konce roku. Původně ho měl dokončit do konce října.

Problémy s výběrovým řízením

Nejčastějšími důvody pro prodloužení byly problémy v rámci výběrových řízení. „Některým příjemcům se napoprvé nepodařilo vysoutěžit, nepřihlásil se jim dostatek zájemců nebo bylo napadeno výběrové řízení, čímž se posunuly termíny. U části projektů se vyskytly problémy přímo na stavbě," popsala ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová.

Další žádosti o prodloužení podle ní ještě přijdou. Je ale možné, že některé projekty termín nestihnou vůbec. „Existuje institut nedokončení projektu, kdy příjemce dokončí projekt za podmínek, které má ve smlouvě, ale za své prostředky. Samozřejmě pro příjemce i pro samotný program je výhodné, aby takových projektů bylo co nejméně," zdůraznila Havlicová.

Všechny projekty musí být hotové do 31. prosince tohoto roku. Do června 2016 má úřad proplatit ještě 3,5 miliardy korun.

Od začátku fungování ROP Severozápad předložili žadatelé 1 390 projektů za 46 miliard korun. Úřad zatím proplatil přes 16 miliard. Žádnou další výzvu už neplánuje. „Projekty postupně dobíhají. Myslím, že peníze byly vynaloženy účelně," řekl Milan Pipal.

Z dotací byly v kraji podpořeny výstavby silnic, cyklostezek či veřejných prostranství, evropské peníze se dostaly také do škol a zdravotnických zařízení. Jen letos už úřad rozdělil přes půl miliardy korun.