Střecha je děravá, trámy zcela prohnilé. Elektroinstalace je vadná a hrozí tak vznik požáru. Hromosvody už vůbec neplní svůj účel. Některé místnosti jsou úplně zničené, vyrabované. Takhle to vypadá v ubytovně v litvínovské Vodní ulici. Hygienické podmínky tu nesplňuje snad ani jeden pokoj. V posledním patře z důvodu bezpečnosti nikdo bydlet nesmí.

Vlastníkem ubytovny je společnost Unipetrol. Do katastru byla jako vlastník zapsána v průběhu letošního roku po mnohaleté soudní rozepři. Společnost o objekt přišla v roce 1996 v důsledku podvodného jednání muže, jenž vystupoval pod jménem firmy. O dva roky později podala firma žalobu a začal vleklý soudní spor, během něhož nemovitost několikrát změnila vlastníka.

Až letos byl znovu za vlastníka soudem uznán Unipetrol. Existuje ale věcné břemeno užívání a vzhledem k němu může ubytovnu až do konce roku 2016 užívat společnost Nivicolus, přičemž ve věci nadále figuruje také firma Ubytovnalitvinov, která byla před Unipetrolem posledním vlastníkem. Ta totiž podala dovolání a nadále se tak soudí. „Je to pro nás citlivá, nepříjemná a složitá věc," řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Unipetrol po prohlédnutí objektu rozhodl, že jeho oprava je nezbytná. Lidé se musí vystěhovat do konce roku. „Ve spolupráci s městem nyní hledáme možnosti, jak alespoň části nájemníků nalézt náhradní bydlení," uvedl Aleš Cigánek, ředitel správy nemovitostí Unipetrolu. "Kritický stav budovy je způsoben absencí údržby a jakýchkoliv investic do ubytovny ze strany předchozích neoprávněných uživatelů, naposledy společností Ubytovnalitvinov. Další užívání objektu je za současné situace přímým ohrožením zdraví a bezpečnosti ubytovaných osob," doplnil Mikuláš Duda. 

Ubytovna má 114 pokojů. Aktuálně by v ní mělo být ubytováno jednaosmdesát lidí, z toho jednasedmdesát v hmotné nouzi. Sedmnáct z nich se zatím nepodařilo zastihnout. „Mohly by to být takzvané černé duše, ale to je jen spekulace. Nemáme potvrzeno, že by tam bydlely děti," nechal se slyšet Václav Novák z Unipetrolu. Firma vyzvala ke spolupráci jak Nivicolus, tak Ubytovnulitvinov, ani jeden ze subjektů ale nekomunikuje. „Vůbec nereagují. My každopádně zodpovídáme za bezpečnost těch lidí, proto považujeme jejich vystěhování za nezbytné. Pokud k 1. lednu k jejich vystěhování nedojde, požádáme soud o předběžné opatření k jejich vystěhování," dodal Cigánek.

Unipetrol zatím neví, na kolik všechny nutné opravy vyjdou. Reálně však hrozí, že kvůli podání dovolání od Ubytovnalitvinov by mohl o peníze přijít, protože by ve finále mohl být za vlastníka prohlášen někdo jiný. „Víme to, ale je pro nás prioritou bezpečnost těch lidí," podotkl Cigánek. Unipetrol zatím právě kvůli stále probíhajícímu soudu nechce uvažovat o tom, co by v budově v budoucnu mohl provozovat. „To by teď byly jen spekulace. Teď jde jen o stav té budovy, který je hrozný," doplnil Aleš Cigánek.

Společnosti Nivicolus a Ubytovnalitvinov se Mosteckému deníku nepodařilo kontaktovat.