Je to zvláštní továrnička. Na první pohled vypadá jako každá jiná, ale venku ji obepíná vysoká zeď s ostnatými dráty a strážními věžemi. Tady makají vězni.

Václav Penc patří mezi ně. Je pracovitý. Po třech letech to dotáhl na zástupce kvalitáře výroby. Začínal na ruční práci, pak postoupil na frézu a dále do skladu, na ještěrku. Teď kontroluje ostatní. Nedovede si představit, že by se flákal. „Práce je stoprocentně lepší. Trest rychleji utíká," svěřuje se. Do svobody mu zbývá devět měsíců. Až se před ním otevře vězeňská brána, zkušenosti z Bělušic se mu mohou hodit při hledání zaměstnání.

České věznice včetně bělušické se snaží přimět soukromé investory, aby podnikali přímo ve věznicích. Je to evropský trend a má řadu výhod.

„Náklady zaměstnavatele jsou ve věznici výrazně nižší než v civilním sektoru," říká šéf bělušické věznice plukovník Ivo Mrhal. Venku je minimální mzda 9 900 korun, v base 4 500 korun, což má většina z pracujících vězňů. Jen hrstka jich bere 9 000 měsíčně, což je zákonné maximum. Ze mzdy platí odsouzení náklady výkonu trestu, ale také dluhy a alimenty. Zbytek si mohou šetřit. Zlepšují si tak podmínky pro návrat do společnosti. Díky aktivitě mají větší šanci na podmíněné propuštění.

Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Továrnička v bělušické věznici. Video: Deník

Výhodou pro firmu je, že má stálý přísun pracovníků. Odsouzený nemá dovolenou. Netýká se ho svátek, ani víkend. Když omarodí, nebo si neplní povinnost, nahradí ho jiný. Firma neproplácí prostoje, odsouzený je odměňován jen za vykonanou práci.

Věznice Bělušice připravuje s další firmou nové pracoviště, tentokrát na kancelářské výrobky. Provoz chtějí zahájit v létě. Vznikne 25 pracovních míst. Teď je ve věznici 658 odsouzených, z toho 231 vykonává různé práce.

Podíl pracujících vězňů se má zvyšovat v celé ČR. Zástupce generálního ředitele vězeňské služby Jiří Štegl, koordinátor zaměstnávání odsouzených, říká, že je to priorita. „Opravdu se na tom hodně pracuje," tvrdí.

V ČR je necelých dvacet tisíc odsouzených, z toho jich pracuje 6 500. Do konce letošního roku se má toto číslo zvýšit o 1 200.

Řadu vězňů nelze komerčně zaměstnat třeba kvůli vysokému věku a zdravotnímu stavu. Část pracuje zdarma pro věznice či státní organizace (úklid, kuchyně) nebo pod dohledem vypomáhají obcím.

Rozhovor

Věznice nám vychází vstříc, říká Zdeněk Pihrt, vedoucí výroby firmy Ana Aqualine ve Věznici Bělušice u Mostu.

Zdeněk PihrtCo v bělušické věznici vyrábíte a kde to končí?

Vyrábí se tu molitanové houbičky na nádobí a do koupelen a různé utěrky. Jde to do celého světa. Děláme pro řetězce jako Tesco, Aldi, Rewe a Carrefour. Naše mateřská firma sídlí v Německu, kde se export organizuje. Vyvážíme i do Austrálie a Ameriky, odkud také bereme suroviny, vozí se po moři kontejnerovou přepravou.

Jak hodnotíte práci vězňů?

Jsou tu lidé, kteří chtějí pracovat, ti jsou šikovní. Jsou tu samozřejmě i lidé, kteří v životě nedělali a ani se jim moc nechce. Ti obvykle dostávají výpověď.

Co děláte pak?

Výhoda je, že věznice nám kdykoliv dá jiné pracovníky. Výměna probíhá rychle, věznice nám vychází maximálně vstříc. Zakázky jsou, ekonomika roste. Nemáme důvod ukončovat spolupráci.

Věznice chtějí firmy do areálů

Generální ředitelství Vězeňské služby ČR a Svaz průmyslu a dopravy pořádají regionální akce s cílem zvýšit zaměstnanost odsouzených. Ve Věznici Bělušice byl ve středu seminář k zaměstnávání odsouzených. Přijeli zástupci dvacítky firem.

"Ze zkušeností víme, že odsouzení, se kterými byly zaměstnavatelé spokojeni, získávají po propuštění práci a lépe se pak začleňují zpět do společnosti," sdělil mluvčí věznice Bělušice Jan Pöschl.

Podle Radky Šplíchalové, regionální manažerky svazu pro Ústecký a Karlovarský kraj, osvěta mezi podniky reaguje také na problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků, jejich vysoké fluktuace a meziregionální mobility. "Zaměstnávání odsouzených osob tak může být jedním z řešení, které kromě doplnění stabilní pracovní síly nebo finančních benefitů pro firmy s sebou přináší přesah společenský, pomáhá mimo jiné vězňům znovunabýt pracovní návyky a po opuštění věznice snáze se zařadit zpět do společenského života," uvedla.

Zaměstnávání odsouzených ve Věznici Bělušice probíhá několika způsoby:
• Vnitřní režie – odsouzení se podílejí na zabezpečení chodu věznice - kuchaři, uklízeči, knihovník, zedník, truhlář, elektrikář, instalatér apod.
• Cizí subjekty – smlouva o zařazení odsouzených do práce, práci si firma organizuje sama. Firmy: Ana Aqualine, Pro Office, Alfecu, Obec Bělušice.
• Práce bez nároku na odměnu ve prospěch věznice – úklid nádvoří, zahradníci apod. V rámci extramurálních aktivit probíhá v současné době spolupráce se zámkem v Jezeří, jindy práce pro město Most.
• Terapeutický program – ve věznici probíhá terapie ve specializovaném oddělení pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování, způsobenou užíváním návykových látek. Kapacita specializovaného oddělení je 39 osob.
V současné době vykonává trest odnětí svobody ve Věznici Bělušice 658 odsouzených. V prvním čtvrtletí roku 2016 byla průměrná zaměstnanost 35%.

Výhody zaměstnávání odsouzených:
• Výběr odsouzených pro firmu se řídí i zdravotní klasifikací (zaměstnáváni jsou pouze zdravotně prověření odsouzení).
• V případě požadavku firmy na dlouhodobé zaměstnávání odsouzených lze vybrat odsouzené s delším trestem (při zapracování a při spokojenosti s prací odsouzeného ho není třeba často nahrazovat).
• Běžný pracovní oděv a obuv pro odsouzené zajišťuje věznice.
• Odsouzený nemá nárok na čerpání řádné dovolené.
• V případě pracovní neschopnosti je odsouzený nahrazen jiným vězněm, firmě navíc odpadají náklady na vyplácení nemocenských dávek.
• Věznice, v případě požadavku firmy, zajistí odsouzené na práci i v sobotu a v neděli, včetně zajištění práce přesčas, případně prodloužení pracovní směny, či úpravu pracovní doby na míru.
• V případě neplnění pracovních povinností, neplnění norem, snižování pracovního výkonu odsouzeným, věznice operativně zajistí výměnu takového odsouzeného a tím není ohrožena produktivita práce.
• Věznice je vždy ochotna kreativně řešit případné požadavky i návrhy firmy dle možností a dohody.
• Věznice zajišťuje zdravotní péči pro odsouzené.
• Zaměstnavatel neproplácí prostoje, odsouzený je odměňován pouze za vykonanou práci.
• Odsouzený je pod určitým tlakem výkonu trestu, což se kladně obráží v chování při pracovním procesu.
• Věznice je plátcem DPH.

Proč je důležité zaměstnávat odsouzené:
Odsouzení si zařazením do práce udržují nebo nově získávají pracovní návyky. Je to důležité pro uplatnění na trhu práce po propuštění z výkonu trestu. Dostávají finanční odměnu a tím jsou schopni splácet své případné závazky, např. výživné, náklady na výkon trestu, exekuce apod. (Zdroj: Věznice Bělušice)