Předkládáme vám v plném znění otevřený dopis hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce předsedoviČSSD Jiřímu Paroubkovi a jeho odpověď.

Pane Jiří Paroubku,

Vaše licoměrnost nezná mezí. Spanilé jízdy, které podnikáte do Ústeckého kraje, postrádají ducha, logiku a glanc. Především jejich scénář je plný laciného zboží! Dech se mi úží nad Vašimi posledními prohlášeními, kterými zásobujete média u příležitosti návštěvy litvínovského Janova. Spasitelsky se údajně chystáte zachránit nejen toto město, ale hlavně jeho občany. Ptám se ale KTERÉ? Slibujete velikášsky pomoc sociálně vyloučenému obyvatelstvu – bude to dalších 75 tisíc za narozené, nikoliv vychované dítě? Slibujete zamezit sestěhování lidí do novodobých ghett. Fanfaronsky se hlásíte k tomu, že to budete Vy a Vaše strana, kteří zaručí novelu zákona, která zpřísní podmínky sestěhování obyvatel. Co jste dělal jako předseda vlády?

Je to neuvěřitelná troufalost od člověka, který se podepsal pod to, aby se právě na sever Čech houfně stěhovaly ze všech koutů naší země i Slovenska davy takových lidí, které můžeme potkávat v dnes již romském Janově. Byla to především Vaše politika, politika ČSSD, která v rámci volebního vítězství uplácela lidi přemrštěnými sociálními dávkami , otevřela ruku Páně bez ohledu na důsledky. Spustili jste tak lavinu, která se pomalu nedá zastavit. Není divu, že se nyní o Janově hovoří jako o časované bombě, která brzy vybuchne. Vy a Vaši soukmenovci se nyní stylizujete do role zachránců a spasitelů, kteří nám od problémů pomohou. No, děkujeme pěkně! Lež má krátké nohy. Zloděj křičí, chyťte zloděje!

Pane Jiří Paroubku, jediným Vaším morálním plánem v této katastrofální situaci je přiznat svou odpovědnost a odstoupit z poslaneckého mandátu za Ústecký kraj. Vy nemáte žádné právo zastupovat ty občany, které jste poškodil svým vládnutím. Jestli skutečně chcete něco užitečného konečně udělat pro obyvatele Ústeckého kraje, odstupte z poslaneckého piedestalu. Zůstaňte tam, odkud jste přišel. Byl bych rád, kdyby konečně problematika, s níž se janovští potýkají, přestala být politiky, jako jste Vy, zneužívána. Janov, původně výstavní sídliště, bylo určené obyvatelům vesnic, kteří museli opustit domovy kvůli těžbě uhlí. Byla to kdysi dobrá adresa – pod Krušnými horami. Dnes tu žije osm tisíc lidí, z toho polovina sociálně vyloučených, zejména Romů. Tady, pane Paroubku, jak vidno, chcete sbírat politické body. Doufáme, že Vám už to vaše kupčení nevyjde!

S přáním dobrého zdraví!

Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje

Reakce Jiřího Paroubka na otevřený dopis ústeckého hejtmana.

Vážený pane hejtmane,

omlouvám se, že jsem si dovolil navštívit „Váš“ kraj. Netušil jsem, že je osobním vlastnictvím, a že potřebuji povolení. Je to zřejmě jedna z novinek, kterou jste zavedli poté, kdy se ODS ujala vlády

Pro nás, v sociální demokracii, je to poněkud nezvyklé, nicméně příště se polepším a řádně požádám o „bumážku“. Doufám, že budete tak laskav a na hranicích kraje mě při vstupu do něj nezastaví Vaši biřici. Doufám, že mi „bumážku“ jako poslanci zvolenému za Ústecký kraj vystavíte a budu moci za svými voliči jezdit dále.

Snad přihlédnete i k tomu, že v Ústeckém kraji nejsem poprvé a jeho problémy mi nejsou cizí. Platí to i o litvínovském sídlišti Janov. Skutečně jsem ho nyní navštívil. Na rozdíl od Vaší interpretace jsem ale netvrdil, že pro ně a jeho obyvatele najdeme rychlé a snadné řešení, protože to není jednoduchý problém. Vaše tvrzení, že vznikl díky sociální politice ČSSD, nebudu komentovat, je směšné z principu. Spíše by se dalo hovořit o necitlivé privatizaci bytového fondu provedené místními i krajským orgány v devadesátých letech a jejích důsledcích, což určitě není věc celostátní politiky ČSSD. Nicméně nechci se uchylovat k populismu tak jako Vy a vysvětlovat složité společenské problémy Vaším zjednodušujícím způsobem. Malému komentáři se ovšem neubráním.

Tvrdíte, že jsem se jako premiér podepsal pod to, aby se „právě na sever Čech houfně stěhovaly ze všech koutů naší země i Slovenska davy takových lidí, které můžeme potkávat v dnes již romském Janově“. Pane hejtmane, pominu-li časovou nesmyslnost tohoto tvrzení a mírně rasistický podtext, musím říci, že jsem něco podobného slyšel naposledy ve starorežimním vtipu, kde na Slovensku úředník posílá Rómy do Čech, že jim tam dají byty – přesně to myslím zní „je tam takový malý plešatý skladník, který vám je vydá“. Tehdy to bylo myslím na adresu Husáka, teď z Vašeho pera na adresu mou. Já se přitom naivně domníval, že s koncem federace a odchodem určitého typu politiků tento vtip už neuslyším.

Vidím ale, že máte dlouhou paměť. A podobné myšlení. Mimochodem, když mne oslovujete „Vy a Vaši soukmenovci“, má to také určitý politický dobový kontext, ale doufám, že v tomto případě jde z Vaší strany pouze o nedostatek vzdělání. Ale pro jistotu, abyste se příště vyhnul podobné trapnosti, Vás upozorňuji, že výraz soukmenovci rádi používali členové NSDAP (pro méně bystré: nacistická strana). Mezi ty byste byl jistě nerad počítán. Ve vlastním zájmu volte příště vybranější slovník.

Nicméně Janov si nezaslouží, abychom o něm vedli soutěž, kdo z nás je vtipnější. Jeho obyvatelé mají vážný problém, s necitlivou sociální politikou ODS se ještě více vyhrotí, a je logické, že se o něj zajímáme – já i Vy. Měl by to být společný zájem, ne důvod k mediální válce. Nebudu Vás proto vyzývat k odstoupení tak, jako vyzýváte Vy mne. Ostatně, na necelý rok, který Vám ve funkci krajského hejtmana zbývá, už to ani nestojí za to a potom bude na občanech, aby vyhodnotili Vaši práci, včetně kvalifikovaných rekonstrukcí krajské autobusové dopravy vedených v obdobném válečnickém duchu atd. Do té doby ale máme oba své povinnosti. Vy jako hejtman, já jako poslanec. Nemohu Vám radit, jak je plnit, ale na vašem místě bych pro řešení problému Janova hledal spojence i napříč politickými spektrem, ne protivníky. Pokud Vám to vyhovuje, spolupracujme, my své návrhy máme. Je to určitě efektivnější a pro obyvatele sídliště přínosnější, než se vztekat na tím, že se sociálně demokratický poslanec opovážil navštívit sociálně složitou část vašeho osobního léna.

Jiří Paroubek
předseda ČSSD