„Závody studentských formulí se jezdí v Evropě již deset let, ale v České republice teprve dva roky," sdělila mluvčí autodromu Lada Laiblová.

Závody mají tři disciplíny. Boduje se konstrukce vozu, nákladová studie a business plán, dále se hodnotí náklon, brzdný účinek a hluku výfukové sestavy, poté akcelerace. Následuje autokros na vytyčené dráze z kuželek a vytrvalostní závod na 22 kilometrů.

Závod na 22 kilometrů se pojede v neděli. Návštěvníci se mohou podívat do provizorních boxů mezi mladé mechaniky a porovnat formule a konkurenci českých škol.

Závod Formula Student Czech Republic je mezinárodní. Jedou ho studenti z České republiky, Německa, Polska, Estonska, Itálie, Maďarska, Izraele a dalších zemí.

Formula Student má kořeny v americké soutěži Formula SAE. Jedná se o prestižní soupeření univerzitních týmů. Soutěž se pořádá i v Brazílii, Austrálii nebo Japonsku. Závodů se účastní až 500 týmů z celého světa.

Akce Formula Student Czech Republic na mosteckém autodromu bude probíhat v sobotu a v neděli na polygonu.

Studentská formule VUT Brno Dosahuje rychlosti až 142 kilometrů za hodinu. Váží 198 kilogramů a z nuly na sto kilometrů dokáže zrychlit za 3,6 sekundy. Vývoj brněnské formule začal v září 2014, výroba v prosinci 2014 a v dubnu 2015 se již začala testovat.