„Je to forma prostupného zaměstnávání. Dlouhodobě evidovaní klienti úřadu práce mohou získat smlouvu na tři měsíce, přičemž odpracovat musí 40 hodin měsíčně. Pokud se během programu, který je obdobný, jako bývala veřejná služba, osvědčí, mohou získat smlouvu v rámci veřejně prospěšné práce," vysvětlila vedoucí litvínovského úřadu práce Hana Blažková.

Litvínovská městská policie je zatím jedinou organizací ve městě, která aktivizační pracovní příležitosti využívá. „Na 40 hodin měsíčně zaměstnali šest lidí. Jedná se o dlouhodobě nezaměstnané obyvatele ubytovny UNO. Jejich pracovní náplní jsou drobné údržbářské a úklidové práce. Za čtyřicet hodin měsíčně mají možnost vydělat si 2040 Kč čistého. Ty se samozřejmě započtou k sociálním dávkám ve výši 70 procent, ale ve výsledku mají měsíčně více zhruba o pět set korun," uvedl Roman Jelínek, personalista městské policie.

„Smlouvy po třech měsících můžeme opakovat. Zatím je ale zájemců o tuto práci dost i na další tři měsíce," doplnil Roman Jelínek. ⋌(gor)