„Jedná se o protihlukovou a protiprašnou stěnu, která odděluje uhelnou vlečku od obytné zóny v obci," uvedl starosta obce Pavel Novák. Stěnu v délce zhruba tři sta metrů tvoří několik řad listnatých a jehličnatých dřevin.

Práce na protihlukové stěně začaly vloni na podzim. V současné době je projekt hotový. To znamená, že stromy jsou vysázené a Poleradští je průběžně udržují.

Až stromy vyrostou, situace se zlepší, doufá tamní obyvatelka Věra Sladká.

Význam stěny je jednak odhlučnit a odprašnit obytnou část Polerad a jednak nastartování rekultivace. „Chceme najít způsob, jak tuto část obce zrenovovat nebo zkultivovat a toto je první krok," říká starosta Pavel Novák

Na tento projekt získala obec dotaci od společnosti ČEZ. „Šlo o dotační titul nadace ČEZ s názvem Stromy. Naše obec se přihlásila a byla úspěšná. Díky tomu jsme získali dotaci dvě stě tisíc korun," dodává starosta.

Grantové řízení Stromy 2011 vyhlásila Nadace ČEZ vloni v květnu.

Vysadilo se více než 44 tisíc dřevin v hodnotě téměř 18 miliónů korun.

„Nadační příspěvek mohly města a obce z celé republiky získat na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn. Výsadbu si určovaly samy," vysvětluje Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

Sandra Veverková