Stavba největšího obchodního a zábavního centra v okrese měla začít už loni demolicí bývalého městského kulturního domu Repre. Ten ale stále stojí. Radnice teď naznačuje, že si možná vezme prodanou budovu zpět.

„Není to vyloučeno,“ potvrdila Mosteckému deníku náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Politici se radí.  „Není to jednoduché,“ uvedla Jeníčková. Kdyby Repre připadlo městu, muselo by řešit, co dál. Peníze na modernizaci nejsou. Jeníčková stále věří vlastníkovi Repre, firmě Crestyl, a označuje ho za seriozního partnera.

Na pozemky pod Repre si dělá vlastnický nárok Řád minoritů. Okresní soud mu dal za pravdu, krajský soud ne.  „Potvrdil vlastnictví naší společnosti k předmětným pozemkům. Písemné vyhotovení rozhodnutí nám bylo doručeno teprve před několika dny,“ sdělil zástupce Crestylu Ondřej Micka. Firma neví, zda se řád odvolá a zda soudní proces nebude pokračovat.
Mostecký deník se pokoušel kontaktovat představitele řádu Bogdana Sikoru, ale kvůli oslavám Velikonoc a bohoslužbám nebyl k zastižení.

Majetkoprávní spor podle Crestylu ovlivňuje celý projekt a trvá mnohem déle, než firma očekávala.  Teprve podle výsledků dalších jednání určí přesný rozsah nového Repre. „Následně budeme pokračovat v plné realizaci projektu. Ačkoliv bychom rádi celý projekt již zahájili, za stávající situace je složité odhadnout termín, kdy to bude možné,“ dodal Micka. Podle něj stále platí, že firma chce nové Repre postavit. „Chápeme ale obavy města a můžeme ujistit, že i v případě jakýchkoliv komplikací budeme s městem jednat jako vždy konstruktivně a korektně,“ řekl Micka. Crestyl hodlá současné Repre udržet do zahájení stavebních  prací v provozu a oživit ho. Investoval do modernizace interiéru. 

Napadnutý prodej

Řada lidí se na nový komplex těší, další si demolici budovy z roku 1984 nepřejí. Leoš Vaněk z hnutí OMMO zpochybňuje samotný prodej Repre. „Zastupitelé hlasovali o něčem, o čem neměli dostatek informací,“ sdělil. Proto loni podal podnět k vyšetřování. „Případem se zabývá krajská kriminální policie,“ sdělila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Město prodalo Repre i s lukrativními pozemky v červnu 2010 za 28 milionů korun. Kritikům se to zdálo podezřele málo.

Město se zpočátku budovy zbavit nechtělo a plánovalo rekonstrukci ve své režii. Žádná místní vláda ale nesehnala 100 až 400 milionů korun, ani dotaci. Navíc provoz byl podle radních ztrátový. 

Nadnárodní podnikatelská skupina pak přišla s návrhem, že naváže na svůj Central, hotel Cascade a udělá z Repre za víc než miliardu korun  nové obchodně společenské centrum s pěší zónou a nově uspořádaným parkováním. Stále platná dohoda předpokládá zachování planetária, sálu na plesy a zřízení multikina. Podle tři roky staré studie měla po zbourání Repre vzniknout na jeho místě do roku 2015 čtyřpodlažní budova o rozloze několika fotbalových hřišť, větší než Central. Nové Repre s obchody, restauracemi a podzemním parkovištěm pro 462 aut má zaměstnat čtyři stovky lidí.