Město Most zbourá v Chánově zdevastované a neobydlené bloky 1 a 7. Náklady radnice vyčíslila na 15,6 milionu korun a požádala o pětimilionovou dotaci. Ministryně Karla Šlechtová rozhodla, že Most dostane dotaci v plné výši. Most demolici plánuje na letošní rok. Místo ruin bude zeleň.

Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Chánov, prázdné domy, které lze zbourat. Video: Deník

S žádostí o dotaci uspěl i Litvínov, který chce zbourat šest budov bývalých ubytoven Bílý sloup. Celkové náklady se odhadují na 10,2 milionu korun, stát poskytne městu pět milionů.

Z Mostecka je nejvíce demoličních projektů. Stát pošle do okresu přes 18 milionů korun.

Stejnou sumu dostanou i Obrnice, které budou pokračovat v bourání paneláků. Celkem to má stát 11 milionů korun.

Obec Bečov hodlá za 4,1 milionu korun zlikvidovat panelový dům č.p. 75 a 74. Od ministerstva může počítat s dotací ve výši 3,2 milionu korun.

Stát nepodpoří demolici bytového domu čp. 205 v ulici Osecká v Lomu. Lomská radnice žádala ministerstvo o pět milionů korun, celkové náklady vyčíslila na 7,8 milionu korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří v celé ČR demolice na 21 místech zařazených mezi tzv. sociálně vyloučené lokality. Stát na to vyčlení celkem 69 milionů korun. Nejvíce podpořených projektů, sedm, je z Ústeckého kraje, z toho čtyři jsou z Mostecka.

„Jedná se o pilotní program, který má před sebou ještě dva roky a dalších 200 milionů korun, které mohou starostové obcí využít na demolice chátrajících objektů," uvedla ministryně Šlechtová.

Po demolici musí následovat revitalizace prostoru. Na volném pozemku nelze postavit budovy pro sociálnímu bydlení, ale jen omezený druh staveb, třeba mateřskou školu či hřiště.