Jako první obdržela hlášení o pohybu zvířat v areálu školy městská policie, a to zhruba v půl osmé ráno od školníka. Ten odhadl, že se na místě pohybuje šest až osm divočáků, včetně bachyně s mláďaty. Shodou okolností šla v tu dobu volit i mluvčí strážníků Ilona Kozlová. „Prasata byla velice vzteklá a vrčela," uvedla Kozlová, která se tak u události ocitla čirou náhodou.

Ke škole následně přijeli vedle strážníků také státní policisté, hasiči a myslivci s loveckými psy. Prasata začala být postupem času čím dál agresivnější. Bachyně dokonce jednoho ze strážníků zahnala k plotu. „Část areálu jsme uzavřeli a lidé tak museli jistou část obejít. Někteří to nechápali, vysvětlovali jsme jim, že by jim mohlo jít i o život. Zásah byl každopádně natolik profesionální, že nedošlo k narušení průběhu voleb," řekla Kozlová.

Divočáci se poté schovali v křoví v areálu školy, odkud se je snažili hasiči vyhnat pomocí proudnice a následně policisté pomocí dělbuchů. Ani to ale nepomohlo. „Byly to rány jako z kulometu. Celkově ten zásah byl pro nás poměrně šokující a nepříjemný," uvedla jedna z členek volební komise. Myslivci proto museli do porostu pustit lovecké psy. Když prasata vyběhla z křoví, padlo několik výstřelů.

Jedno ze zvířat bylo postřeleno. Rozzuřené stádo pak prorazilo plot a vydalo se směrem k nemocnici, k budově bývalého infekčního oddělení. „Zvíře, postřelené v areálu školy myslivcem, se vrhlo v areálu nemocnice na policistu hlídkové služby, který použil služební zbraň a společně s myslivcem společně zvíře usmrtili,“ upřesnila odpoledne Alena Bartošová, mluvčí Policie ČR v Mostě.

Zásah trval zhruba do 10 hodin.