Bez speciální terapeutické místnosti Snoezelen si dvě školy na Mostecku svůj chod nedokáží představit. V mostecké základní speciální a praktické škole využívají multismyslovou místnost Snoezelen už rok.

Prostory místnosti jsou navrženy s důrazem na aktivizaci všech smyslů. Pomocí barevných a pohyblivých světelných efektů, relaxační hudby a aromaterapie je žákům poskytován multisenzorický zážitek. „Místnost je rozdělena do dvou částí. V té první se dítě zklidní a druhá část je výuková," popisuje ředitelka školy Hana Slapničková.

Terapie pomáhá dětem s mentálním postižením, včetně autismu, i s postižením smyslovým a tělesným. „Když se dítě zapolohuje a zklidní, kontakt s ním navážeme úžasně rychle. Učitelka pak se žákem může začít pracovat," vysvětluje Hana Slapničková.

Projekt zorganizovala vychovatelka školní družiny Veronika Řáhová a společnost Coal Service na něj věnovala částku padesát tisíc korun. „Získat prostředky na tyto potřebné projekty je velmi obtížné," říká Hana Slapničková a dodává, že takto vysokou částku se jim podařilo získat poprvé.

Svou pozitivní zkušenost s multismyslovou místností má i Základní škola speciální v Litvínově. Té se navíc nedávno podařilo zakoupit relaxační masážní křeslo za padesát tisíc korun. „Získali jsme na něj prostředky od Městského úřadu v Litvínově," říká ředitelka školy Eva Sekyrková.

Místnost využívají při bazální stimulaci, jejímž cílem je zlepšit vnímání postižených.