Soud už vyslechl většinu svědků, provedl téměř všechny listinné důkazy. Před soudem zazněl už i znalecký posudek, o který se opírá obžaloba. Právě ten tvrdí, že zakázky na nákup přístrojů pro krajské nemocnice a poradenství při zpracování projektů byly výrazně předražené. Naopak obžalovaní, mezi kterými je i současný ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala, od počátku jakékoli pochybení odmítají. Soudu předložili další posudky a audity, podle kterých byly ceny zcela v pořádku.

Společnost Krajská zdravotní vznikla v roce 2007, patří jí pět nemocnic - Most, Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Chomutov. Funkci valné hromady zastává Rada Ústeckého kraje. Jediným vlastníkem akcií společnosti je Ústecký kraj.

Společnost Krajská zdravotní, a.s. je se svými bezmála šesti tisíci osmi sty zaměstnanci jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v České republice a jedním z největších zaměstnavatelů v Ústeckém kraji.

Soud odročil hlavní líčení na začátek února. "Soud zváží, zda provede revizní znalecké posudky s tím, že poté se uvidí, zda bude přistoupeno k závěrečným řečem či nikoliv," řekl Mihal.

V případu je obžalováno pět bývalých i současných manažerů společnosti, René Budjač, Miloslav Řehák, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a současný ředitel společnosti Petr Fiala. Státní zástupkyně je viní z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Všichni obžalovaní už dříve vinu odmítli. Státní zástupkyně obžalobu opírá mimo jiné o to, že si společnost měla stovky přístrojů pořídit sama a nemusela k tomu využívat zprostředkovatele.

Obžaloba je rozdělena do dvou částí. Prvním je právě nákup přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k účasti jediného soutěžitele, konsorcia firem Hospimed a Puroklima. Škodu státní zastupitelství vyčíslilo na 82 milionů korun.

Kromě toho se obžaloba týká i sedmi výběrových řízení na poradce při přípravě dotačních žádostí. Krajská zdravotní platila za každou pět až šest milionů, podle žalobkyně byla maximální cena každé 300.000 korun. Tím měla vzniknout škoda 38,5 milionu.

Krajská zdravotní se připojila k trestnímu řízení a žádá náhradu škody ve výši 120 milionů korun, tedy částku, kterou obžaloba stanovila jako vzniklou škodu. Mluvčí společnosti Jiří Vondra už dříve řekl, že Krajská zdravotní se přihlásila z takzvané procesní opatrnosti. Společnost je přesvědčena o tom, že žádná škoda nevznikla.