Oračko podle obžaloby ženu třikrát bodnul loni 17. května v jejich společném bytě v Bílině. "Po předchozí hádce, při které došlo k poškození vybavení bytu v obývacím pokoji a kuchyni, opakovaně, v úmyslu usmrtit, bodl poškozenou ostrým, jednostranně broušeným ostrým nástrojem," popsal státní zástupce František Stibor. Nůž, kterým byla žena třikrát bodnuta, policisté nenašli. Zasahující záchranáři se v první chvíli domnívali, že žena spáchala sebevraždu. Násilný čin potvrdila až pitva. Kriminalisté Oračka zadrželi ihned, později ho ale propustili a nenavrhli ani jeho vzetí do vazby. Krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková už dříve řekla, že k návrhu na vazbu nebyly shledány důvody.

Oračko se podle žalobce po propuštění do bytu vrátil a z kabelky mrtvé družky ukradl přes 7 000 korun. Oračko, který už byl v minulosti trestaný a dlouhodobě nepracuje, u soudu nevypovídal. O tom, jak žena zemřela, nechtěl mluvit ani v přípravném řízení. Popřel ale, že by ji zabil. "V životě bych jí neublížil, nikdy bych dítěti nevzal mámu," řekl kriminalistům. Popřel i krádež peněz. Z ní obvinil své příbuzné.

Hlavní líčení sleduje rodina oběti. Otec zavražděné Jan Horvát řekl, že rodina se vztahem ženy a Oračka nesouhlasila. "Nikdy nepracoval. Dceři tvrdil, že nemá děti a je sám. Dětí má několik v Mostě a v Ústí nad Labem," řekl Horvát.

Rodina se připojila k trestnímu řízení a požaduje náhradu nemajetkové újmy, v součtu přes dva miliony korun. Hlavní líčení je naplánované na tři dny. Zda padne i rozsudek, není jasné. Oračkovi hrozí až 18 let vězení.