Mateřské školy mají letošní zápis za sebou. Poprvé ho ovlivnil nový školský zákon, který mimo jiné nařizuje povinný jeden rok školní docházky před nástupem do školy. Pro některé školky to žádnou změnu nepřineslo, jiné jsou zcela zaplněné a trnou, co se stane, pokud město zjistí, že se k zápisu nedostavily všechny děti, kterým tato povinnost vznikla.

V litvínovské mateřské škole Pod lesem z novinek v zákoně strach neměli. „Jsem zvědavá, co letošní zápis přinese, ale nemyslím si, že by se v naší mateřské škole nějak výrazně promítly,“ řekla Deníku ještě před zápisem zástupkyně ředitelky pro předškolní vzdělávání Jana Heinc Buchalová.

Podle jejích zkušeností z minulých let bylo běžnou praxí, že děti nastupovaly kolem tří až čtyř let a je jen minimum dětí, které se přišly zapsat až na poslední rok. To se jí potvrdilo také letos. „Nával dětí, které by se chtěly zapsat jen na poslední povinný rok školní docházky v mateřské škole, se nekonal,“ řekla. Novou třídu pro ty nejmenší bez problémů zaplnili, je obsazená ideálním počtem pětadvaceti dětí. „S přeplněností problémy nemáme,“ sdělila Buchalová.

Férová snídaně v Litvínově.
OBRAZEM: Na férové snídani v Litvínově se to hemžilo dobrotami

Lehké obavy, co bude dál, naopak panují ve dvou mateřských školách v městské části Janov. Tam je situace trochu jiná. Nový školský zákon se do skladby tříd již promítl. „Rodiče, kteří byli zvyklí mladší děti přihlašovat do přípravných tříd základních škol, tak letos již učinit nemohli. Tyto třídy totiž nemají simulovat funkci mateřské školy,“ řekla ředitelka základní i obou mateřských škol Miroslava Holubová.

Přípravné třídy

Dvě přípravné třídy v činnosti sice pokračují, ale mohou nabírat jen děti od šesti let a ty, které měly odklad do školy. Mladší děti musely povinně nastoupit na poslední rok před nástupem do základní školy do školky.

Po zápisu jsou mateřské školy Paraplíčko a Sluníčko obě naplněné, další volná místa už nemají. „Momentálně se dostalo na všechny zájemce, kteří dorazili k zápisu, i mladší děti, i děti, které nastoupí jen na poslední rok. Problém ale je, že neznáme přesný počet dětí, které se k zápisu na předškolní rok povinně dostavit měly a neučinily tak. Toto zjistí po porovnání dostupných seznamů až litvínovský úřad,“ řekla Holubová.

V případě, že těchto dětí bude větší množství, vznikne v těchto školkách přetlak a situaci bude muset řešit město jakožto zřizovatel.

Krušnohorští sherpové zahájili nové desetiletí v mrazu a dešti
Krušnohorští sherpové nad Litvínovem zahájili nové desetiletí v mrazu a dešti