Žně definitivně skončily. Zemědělci sklidili zbylé plochy a zejména na Mostecku si mnou ruce. Podle ředitelky Okresní agrární komory Most Ludmily Holadové byl průběh letošních žní kvůli tropickému počasí neobvykle rychlý a výnosy obilovin jsou pro zemědělce příjemným překvapením. Na Mostecku byla sklizeň podle ní ukončena již v polovině srpna.

„To se zatím nikdy nepodařilo, navíc jsme nad republikovým průměrem a Ústecký kraj skončil pátý v republice, což je také velký úspěch," řekla Mosteckému deníku Ludmila Holadová s tím, že na Mostecku zemědělci sklidili celkem z 5 434 hektarů obiloviny a z plochy 1 826 hektarů řepku. Největší zastoupení z celkové plochy má pšenice ozimá, a to 3 179 ha, ječmen jarní pak 1 290 hektarů.

"Jsme nad republikovým průměrem." Ludmila Holadová

„Celkem bylo na Mostecku sklizeno 34 197 tun obilovin a 7 030 tun řepky," informovala dále Holadová.

Průměrný hektarový výnos u obilovin byl 6,29 tun a u řepky 3,85 tun, což Mostecko řadí nad republikový průměr, který činí u obilovin 6,07 tun a u řepky 3,53 tuny. V kraji se Mostecko řadí na druhé místo, hned za Litoměřicko.

„Je to veliký úspěch umu, organizace práce, odborné zdatnosti, dodržování agrotechnických zásad, ale také nově pořízených výkonných zemědělských strojů, které podstatně ovlivňují sklizeň a zejména její rychlost a snižování sklizňových ztrát," řekla dále ředitelka agrární komory. Dodala ještě, že všechno je také o lidech. „Musí umět ovládat moderní stroje, pracovat v prodloužených směnách, až do nočních hodin a hlavně musí mít vztah k zemědělství a lásku k přírodě," doplnila.

Podle Holadové je i kvalita sklizených obilovin na velmi dobré úrovni, o čemž svědčí skutečnost, že většina sklizených pšenic byla svými parametry zařazena do potravinářské pšenice. Pokud jde o sklizeň obilovin a řepky, dopadla sklizeň roku 2015 výborně.

Horší však to bude se sklizní následných plodin, jako jsou kukuřice, řepa cukrovka nebo trvalé travní porosty.

Ty postihla velká vedra a sucho. „Sklizeň bude podstatně horší, následkem toho bude asi nedostatek krmení pro dobytek a také nedostatek suroviny pro bioplynové stanice," uzavřela Ludmila Holadová, ředitelka Okresní agrární komory Most. Ta také potvrdila, že už byla znovu zaseta řepka na další období. Přispěly k tomu dešťové srážky, které přišly hned vzápětí po skončení sklizně obilí.

Řepka tak byla zaseta jen s mírným zpoždění a podle agrotechnických zásad.

VÝSLEDKY ŽNÍ 2015

Mostecko

Průměrný hektarový výnos u obilovin byl 6,29 tun

Průměrný hektarový výnos u řepky byl 3,85 tun

Na Mostecku zemědělci sklízeli obiloviny z 5 434 ha a řepku z plochy 7 030 ha

V Ústeckém kraji Mostecko obsadilo druhé místo za Litoměřickem

Ústecký kraj

Průměrný hektarový výnos u obilovin byl 6,22 tuny

Průměrný hektarový výnos u řepky byl 3,60 tuny V kraji sklízeli zemědělci obiloviny z plochy 89 228 ha a řepku z plochy 22 541 ha

Ústecký kraj skončil na pátém místě v republice

Česká republika

Průměrný hektarový výnos u obilovin byl 6,07 tuny

Průměrný hektarový výnos u řepky byl 3,53 tuny