Jinřich KaucaCo na skládce hořelo a co bylo příčinou požáru?
Ve skládce komunálního odpadu došlo k jeho samovznícení, jehož přesná příčina se dá jen stěží odhadovat, může to být chemická reakce, sklo-lupa… V kontejneru na směsný odpad může skončit cokoliv. Již několikrát se stalo, že i svozové vozy pro komunální odpad při příjezdu do areálu doutnaly nebo přímo hořely. Dalším aspektem bylo dlouhodobé sucho a vysoké teploty.

Můžete vyloučit, že hořely uskladněné ostravské kaly či jiný nebezpečný odpad?
Ano, můžeme vyloučit to, že by  hořely uskladněné ostravské kaly,Geobal 4, a nebo nějaký nebezpečný odpad. Ostravské kaly a běžné skládkovatelné nebezpečné odpady jsou uloženy v jiné části našeho komplexu, v samostatné kazetě pro nebezpečné odpady. Požár probíhal na skládce ostatního a komunálního odpadu a na skládku nebezpečného odpadu, vzdálenou přibližně dvě stě metrů,  se neměl šanci rozšířit.

Nebyl to první požár na skládce. Dá se jim nějak předejít?
Ano, požár na skládce to první nebyl. Stejně tak k tomu dochází i na jiných obdobných skládkách. K požárům dochází ojediněle a mohou  být zapříčiněny například špatnou skladbou odpadu, vlivem počasí, vysokou teplotou a suchem. Proškolení pracovníci naší společnosti provádí pravidelně obchůzky skládkových těles, je trvale přítomna obsluha, celý areál společnosti je monitorován kamerovým systémem, každý den probíhá měření teplot uložených odpadů ve skládkovém tělese. Pokud dojde ke vznícení, tak jsme schopni požár lokalizovat během několik minut či sekund. Výjimečně se nám požár nepodaří uhasit v okamžiku zjištění. Hlavní příčinou neúspěchu jsou povětrnostní podmínky, tak jako v úterý. Vítr ohnisko požáru roznesl na větší plochu skládky ostatního odpadu. Dále dochází v době sucha ke skrápění skládkových těles vodou. Tím dochází ke snížení teploty ve skládkovém tělese  a udržuje se minimální rozsah aktivní plochy.

Smí se na skládce kouřit cigarety?
Ne, v celém areálu je zakázáno kouřit a manipulovat s otevřeným ohněm. Svařování a obdobné věci jsou prováděny vždy mimo skládek a řídí se přísnými pravidly dozoru.

V Mostě to v úterý večer během likvidace požáru dost páchlo, lidem se špatně dýchalo a zavírali okna. Jaká opatření přijmete, aby se toto neopakovalo?
Ano, požárem vznikal v počátku černý kouř, který oprávněně vyděsil obyvatele a který vlivem povětrnostních podmínek nejdříve stoupal vzhůru a následně po krátkém dešti a snížení atmosférického tlaku zasáhl zejména město Most. To však v době, kdy už byl oheň téměř uhašen a jednalo se z větší části o páru se zápachem spáleniště a v menší míře zplodin hoření. Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje zajistil autorizované měření ovzduší a dle výsledků, které mají k dispozici, nedošlo k překročení povolených imisních limitů. Přesto se obyvatelům v několik kilometrů vzdáleném okolí omlouváme za způsobené obavy. Jako nápravná opatření příjme naše společnost ještě častější kontroly skládkových těles a měření teplot uložených odpadů v době zvýšených teplot a sucha.

Neobáváte se toho, že tento požár využijí příznivci spaloven odpadu k tomu, aby posílili svou argumentaci, že skládky je třeba zrušit a lepší je odpad spalovat a energeticky využívat?
Zneužít se dá všeho, tomu lze těžko zabránit. Sám jistě sledujete diskuse vyvolané požárem. Pozornost lidí vzbudí zpravidla jen havárie, požáry a  neštěstí druhých. To, že je lepší odpady materiálově a energeticky využívat, je i náš názor a podle něj se několik let řídíme. Již v dnešní době je polovina odpadů, které projde naším zařízením po úpravě zpětně využita, a to zejména energeticky. A toto množství se každým rokem zvyšuje. Proti spalovnám vůbec nic nemám, jen si myslím, že je to ta nejdražší varianta pro využití odpadů. Věřím tomu, že množství využívaných odpadů bude s časem do určité úrovně nadále stoupat tak, jak to bude ekonomicky přijatelné. Přesto budou odpady, které bude nutné uložit do skládky.