Cestou do Janova jsme přibrali průvodce, který lokalitu důvěrně zná.

„Nechci mít s místními potíže. Moje jméno neuvádějte. Podle mě je Janov místem občanské války nízké intenzity, kde vládne primitivní násilí. Tady k pocitu ohrožení nepotřebujeme islamisty," říká hned na úvod.

„Neplatiči prodali své byty realitním kancelářím. Ty sem nastrkaly nepřizpůsobivé lidi, které nikdo nikde nechtěl. Stačí nastěhovat jednu dvě cikánské rodiny do vchodu a jejich primitivní a agresivní chování starousedlíky časem donutí, aby z domu utekli. Zůstanou po nich další volné byty pro další primitivy," dodává naštvaně.

Zdroj: DENÍK/Monika Gordíková
Zdroj: DENÍK/Monika Gordíková

Janov, jaro 2015. Video: Deník

VZTEK BEZMOCI

„Podívejte se, tady jsou ostrůvky normálnosti udržované domy se slušnými obyvateli. Mezi ně patří třeba Áčka nebo bloky G, I, K, L a R3. Ty jsou v majetku družstva Krušnohor, takže tady mají „šmejdi" výrazně menší šanci. Dokonce letos provádějí na bloku G rekonstrukční práce. Ale tady ty šedivé domy jsou v háji. U bloku C a F2 letos kvůli neplatičům odpojili teplou vodu. V nejhorším stavu jsou bloky F1 a C, také D2 a D3. Bloky R2 a H jsou na pokraji zkázy," popisuje znalec místního prostředí.

Názvy bloků nám nic neříkají. Proto se průvodce znovu zmiňuje o bloku D3. „Jedeme k bloku D3. Budeme brzy hovořit s těmi, kteří odsud odcházejí kvůli nesnesitelnému chování přistěhovalců."

UMÍRAJÍCÍ BLOK

Zastavujeme u bloku D3 v Třebušické ulici. Sháníme předsedkyni společenství vlastníků bytových jednotek bloku Elvíru Šotolovou. Průvodce nás seznamuje. Šotolová se nebojí mluvit veřejně.

„Do konce měsíce se stěhuju. Utíkají poslední slušní obyvatelé. Během dvou měsíců uteče devět rodin. Já jsem tady žila 40 let. Myslela jsem si, že tu vydržím, ale nejde to. Stěhuju se do Litvínova. Všichni, co utíkáme, jsme tu žili od začátku. Není den, abych to neobrečela. Podívejte se na krajinu kolem. Je to nádhera…," říká smutně Šotolová.

Janov je sídliště na okraji Litvínova. Pro starousedlíky to kdysi bylo pěkné místo. Stačilo jen vyjít z paneláku a po pár krocích jste byli v podhůří Krušných hor, mezi stromy, v lese.

UTÍKAJÍ VŠICHNI SLUŠNÍ

Problémem jsou podle Šotolové noví obyvatelé sídliště. Často agresivní. „Na janovském sídlišti bydleli cikáni či Romové (podle toho, jak jim kdo říká) od začátku. Jsou to prostě sousedi. Utíkají odsud ale nejen bílí, ale i cikáni starousedlíci. Utíkáme před agresivními lidmi, které sem v posledních letech cpou realitní kanceláře. U nás v domě bydlí starý slušný pán, cikán. Nelíbil se nějakým mladým cikánům a jeden na něho řval pod oknem: Pojď ven, já ti dám do držky!" vypráví žena.

Jakousi pomyslnou poslední kapkou pro Šotolovou bylo přistěhování rodiny s devíti dětmi z Mostu. „Přistěhovali se sem, jak říkali, protože si tady mohou dělat, co chtějí," vzpomíná.

Přichází Martina Zukyčová. Potvrzuje, že z Janova utíkají i Romové. „Musíme utíkat, je to stále horší. Bydlím v Janově 22 let. Asi před osmi lety jsem se přestěhovala sem. Totálně nejhorší to je poslední dva tři roky. Do konce roku se chci přestěhovat do Litvínova. Matka má tady v Janově byt a chce se také odstěhovat. Tady se žít nedá," stěžuje si Zukyčová.

LÉČBA TITANIKEM

Zukyčová ukazuje zdevastované byty. V bloku D3 uklízí. „Vyčistím komoru na chodbě a za pár dnů je plná odpadků. Místo ven do popelnic hází nájemníci odpadky do komory v domě," stěžuje si. Ukazuje na jeden vybydlený byt, kde byly na podlaze i lidské výkaly. Podobných bytů stále přibývá.

Vycházíme z domu kolem poničených poštovních schránek. Dáváme se do řeči s pár lidmi. Stará paní, cikánka, mává rukou.

„Nefoťte mě, ale jedno vám řeknu. Mám tady v Janově byt. Ale co z toho, když si sem nemůžu pozvat české kamarádky. Odstěhuju se z Janova," říká pevně.

Pokračující stěhování problémových rodin do Janova považuje seniorka za katastrofu.

„Kdyby někde stavěli Titanik, tak bych je na ten Titanik nahnala," rozčiluje se.

Všichni se smějí, ale je to hořký smích. A potvrzení toho, že medializované problémy v litvínovském Janově a v Mostu nemají rasistický podtext. Pro samotné cikánské obyvatele Janova je neštěstím, že drtivá většina nepřizpůsobivých osob, před kterými z Janova utíkají, jsou cikáni.

Stojíme na parkovišti. Šotolová jako předsedkyně společenství vlastníků bloku D3 ukazuje kolem.

„Kdysi bylo parkoviště plné, teď je prázdné. Utíkáme. Například ve vchodu čp. 263 začal útěk lidí tím, že se do volného bytu nastěhovala jedna nezvládnutelná rodina. Kvůli ní se začali lidé ze vchodu stěhovat pryč. Tak to začalo všude," dodává na závěr Šotolová.

Ředitel Stavebního bytového družstva Krušnohor František Ryba vzpomíná na únorové setkání s premiérem vlády: „Ústecký senátor Jaroslav Doubrava zorganizoval setkání s premiérem Sobotkou. Při jednání jsme upozornili, že na sídlištích nejde jenom o obecný problém s nepřizpůsobivými, ale jde jednoznačně o chování Romů. Přesně jsme pojmenovali problém. Smutné je, že to nechtěně poškozuje i cikánské rodiny, které žijí zcela normálně jako všichni ostatní obyvatelé. Je to potřeba řešit," zdůraznil ředitel družstva Ryba.