Asi víte, že na sídlištích zde v Mostě se dá trhat lipový květ na čaj, bezinkové květy na sirup nebo přímo bezinky na likér, velice chutný a zdravý. Stejně tak jako šípky nebo lískové oříšky či houby.

Kdyby mi někdo řekl, že budu sbírat houby na konci října, asi bych si myslela… No, příroda si s námi pohrává a počasí si dělá co chce, takže je asi zbytečné se čemukoli divit. Prostě to tak je.

Netvrdím, že všechny houby na sídliši v trávě a pod borovicemi jsou jedlé, ale žampiony, klouzky a pýchavky ano. Ty ostatní, at už malé či velké, hojně rostoucí nebo samotářské, se musí hledat v atlase hub nebo na webu. Ten sváteční pochod se mi vyplatil, pejsek spokojen a já za půl hodinky vlastně také. Zamrazit, nasušit, osmažit, naplnit nebo rozdat, to už je na každém z vás. Nebo snad kotlety na houbách či houbový guláš?

Začíná pršet, máme kliku! A pohled za to stojí, co myslíte?

M. Jelínková, Most