„ANO je pro nás přirozeným partnerem. Ale budeme spolupracovat s každým slušným člověkem, který na mosteckém magistrátu byl," řekl Schwarz. O budoucí koalici by mohlo být jasno do konce týdne.

"Potvrzuji, že nás oslovili. Vše je teprve na začátku," sdělila Berenika Peštová, předsedkyně místní organizace hnuti ANO a zvolená zastupitelka.   

Hnutí Severočeši Most získalo v komunálních 33 procent hlasů. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 18 mandátů. ANO bude mít za 12 procent hlasů šest mandátů. Případná koalice by tak měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu. Severočeši navíc mají k ANO blízko dlouhodobě. Schwarz i Vozka byli v loňských parlamentních volbách na kandidátce ANO a ve sněmovně jsou členy poslaneckého klubu hnutí. 

Teprve nová koalice by měla rozhodnout, zda se do primátorského křesla vrátí Vozka, který kandidátku Severočechů vedl. „Konečné rozhodnutí necháme na celé koalici, až se definitivně dohodneme. Můj názor je, že by měl raději zůstat poslancem. Zároveň je místopředsedou hospodářského výboru a z této pozice regionu více pomůže," dodal Schwarz.

Hovoří se o tom, že místo Vozky by mohl být primátorem Jan Paparega (na snímku).

Jan Paparega

"Osoba primátora je předmětem vyjednávání," řekl Mosteckému deníku Paparega, dvojka na kandidátce Severočechů Most a bývalý zastupitel za TOP 09.

Otázky Mostecký deník: Budete primátorem?                               Vlastimil Vozka: Musíme počkat na oficiální výsledky voleb a na výsledky koaličního jednání.

Mostecký deník: Dostala jste nejvíce hlasů, chcete být primátorkou?
Alena Dernerová: Já nechci být primátorkou, i v minulém období jsem měla nejvíce preferenčních hlasů,  ale primátorkou jsem nechtěla být. Zůstanu na postu senátorky, dětské neuroložky a krajské zastupitelky. Ačkoliv jsem si nejprve myslela, že to nezvládnu, tak to zvládám.    Mostecký deník: Měl by být primátorem pan Vozka?          Alena Dernerová: To se ještě neví. Je otázka, zda tu bude pan Vozka, či pan Paparega.  Jeden z nich by určitě měl být primátorem.

Spory vylučují spolupráci mezi bývalými kolegy

Severočeši zcela vyloučili jakoukoli spolupráci se Sdružením Mostečané Mostu. „Tam to zkrátka nejde. Víme, co dělali. Od personálních čistek, po přidělování veřejných zakázek," prohlásil Schwarz. Dlouhodobé spory uvnitř hnutí gradovaly letos v dubnu, v době radniční aféry MBA, kdy byl i vlastními zastupiteli odvolán primátor Vozka. Společně s dalšími zastupiteli a Jiřím Zelenkou postavili kandidátku vítězných Severočechů Most.

Pokud se Severočeši a ANO dohodnou, Mostečané Mostu po osmi letech v čele města skončí a budou opozicí. Existuje ale také varianta, že sdružení se domluví s ANO a dalšími stranami a vytvoří superkoalici, aby přehlasovalo Severočechy a vytvořilo vládu bez nich.  

Sdružení zatím své plány nesdělilo. Podle svých představitelů dosud nerozhodlo o ústupu do opozice, ani o záchraně přes povolební superkoalici. „Teď, krátce po volbách, je vše čerstvé. Na takové konstrukce je ještě brzy,“ sdělil tajemník sdružení František Ryba. „V tuto chvíli ještě nelze dělat žádné závěry,“ dodal volební lídr sdružení Jan Syrový.