Záměr nemá významný vliv na životní prostředí. Vyplývá to ze závěrů, které dnes zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. Těžaři se tak snaží získat zbytky uhlí. Hlubinná těžba je však výrazně dražší než povrchová.

Od února Severní energetická a.s. dobývá uhlí z bočních svahů lomu ČSA na Mostecku pomocí hloubení systému chodeb. Metoda je k životnímu prostředí šetrnější než povrchová těžba a souhlasí s ní i ekologové. Při této technologii se však vytěží podle odhadu odborníků zhruba 20 procent uhlí.

Ministerstvo životního prostředí nyní posuzovalo záměr změnit metodu na tzv. stěnování, které je založeno na ražbě tunelů, v nichž pak dobývací stroj odebírá uhlí. Tímto způsobem se může vytěžit až 80 procent uhlí. Předpokládaná výše těžby z bočních svahů lomu ČSA je podle zveřejněného záměru až 400 000 tun za rok.

Hlubinná těžba neovlivní životnost lomu ČSA, která je omezena usnesením vlády o těžebních limitech z roku 1991. Povrchová těžba by tak měla skončit v roce 2022. Na boční svahy lomu ČSA se přesouvá část horníků z dolu Centrum, kde letos těžba končí.

O prolomení limitů bude v nejbližší době rozhodovat vláda. Podle posledního vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) by v červenci mohlo být jasné, zda budou limity zachovány. Ve hře jsou čtyři varianty. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování nebo uvolnění pouze v dole Bílina, kde těží Severočeské doly, se politici zabývají také variantou posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA. Právě tuto variantu, která by znamenala zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně, podporuje Mládek.