Bývalé středoškolské učitelce Marii Košťákové je 72 let. Když odcházela do důchodu, potřebovala pravidelný režim a nové podněty. Začala proto chodit na Univerzitu Třetího věku v Mostě a ve studiu bude pokračovat. „Kdyby tu nabídka vzdělávacích kurzů pro seniory nebyla, hledala bych jinde něco podobného, protože jsem byla zvyklá učit se nové věci. Vždy jsem to brala jako samozřejmost a nutnost,“ vysvětluje.

Vysoká škola finanční a správní v Mostě na podzim otevře již 24. cyklus kurzů pro seniory z Mostecka a okolí. Jejich univerzita funguje od roku 2006. „Je to dlouhodobá a již osvědčená aktivita,“ říká ředitel studijního střediska Josef Švec. Zájem roste, výuka je pestrá. „Přináší seniorům spoustu nových vědomostí,“ upozorňuje za Svaz důchodců Ivana Kolenová. Absolventi si kurzy velmi pochvalují. „Byla jsem úplně dojata,“ říká Martina Sovana, která se o posluchače stará.

Kulturní dům Repre v Mostě
Změna Repre má další odpůrce. Volání po architektonické soutěži sílí

Šestnáct kurzů letního semestru v Mostě v červnu ukončilo 230 seniorů, nejstarší měl 91 let. V zimním semestru, který potrvá od 6. října do 26. ledna 2018, bude 17 kurzů. Každý má sedm dvouhodinových bloků. Lze se přihlásit do více kurzů. Jeden stojí 300, 400 či 500 Kč podle druhu. Výuku opět dotují města a firmy.

Nejvíce kurzů v akademickém roce 2016/2017 v Mostě absolvovaly Věra Nikodemová a Marcela Fejfarová. Obě jich zvládly deset.

Velký zájem bývá o psychologii, novinkou bude trénování paměti. V nabídce jsou i astrologie, kriminalistika, architektura, cestopisy, cizí jazyky, počítače, historie, estetika, čínská ozdravná cvičení a léčivé rostliny. Přihlášky s platbou se odevzdávají do 14. září.

Desítky kurzů pro seniory starší 50 let nabízí ústecká univerzita (UJEP). Na podzim zahájí nový dvouletý cyklus. Výuka bude v Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Žatci, Kadani a Litoměřicích. Uzávěrka přihlášek pro zimní semestr je do 31. srpna.

Mladí Romové zvládli tři roky studia přímo na sídlišti Chánov a vyučili se. Vysvědčení dostali zároveň žáci 2. ročníku, který bude v Chánově ve studiu od září pokračovat.
Chánov má své první absolventy. Teď mají nový úkol, najít si práci

Středisko knihovnických a kulturních služeb v Chomutově ve spolupráci s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze nabízí Virtuální univerzitu Třetího věku. Výuka probíhá ve středisku formou přednášek přenášených přes internet.

Cílem kurzů Univerzit Třetího věku (U3V) je umožnit seniorům seznamovat se ve vysokoškolském prostředí s novinkami a trendy v nejrůznějších oborech a prohlubovat si znalosti získané v produktivním věku. Tato součást celoživotního vzdělávání navíc povzbuzuje aktivní přístup k životu a zapojení do společenského dění.

Senioři mají statut posluchače vysoké školy, nejsou tedy běžnými studenty. Senior po kurzu obdrží osvědčení o absolvování Univerzity Třetího věku.