Pokoj, který je veliký jako klasická ložnice, na člověka opravdu zapůsobí tak, že si připadá, jako by odcestoval strojem času. Je vybavený dobovým nábytkem, nechybí ani staré černobílé fotky v rámečcích či staré malované obrazy. Na stole u okna je postavený klasický psací stroj. V prosklené skříňce je naskládaná kopa knih, jejichž vazba prozrazuje, kolik toho asi zažily. Je tu i nažloutlý atlas, ve kterém si senioři mohou listovat, zatímco se usadí na pohodlné kanape či křeslo. V komodě si mohou prohlédnout nemalou sbírku porcelánu. Pokoj je zařízený v prvorepublikovém duchu a jeho výsledná podoba se utvářela několik měsíců.

Vzpomínkový pokoj je součástí reminiscenční terapie neboli terapie vzpomínkou. Patří mezi základní terapie u pacientů s demencí či Alzheimerovou chorobou. Za cíl si klade zlepšit kvalitu života pacienta za pomoci vyvolání příjemných vzpomínek. Ty mají v životě lidí nenahraditelnou hodnotu.

„Seniory toto útulné prostředí připomínající starší doby často přenese do momentů z jejich dětství a vyvolá v nich příjemnou nostalgii. Často hovoří o tom, že takhle to vypadalo v domě jejich prarodičů či rodičů," řekla Mosteckému deníku sociální pracovnice z domova pro seniory Marie Vorlová.

Pokoj se otevřel na začátku prosince, finanční prostředky na něj věnoval Ústecký kraj. Na jeho reprezentačním plese se na vstupném vybral výtěžek téměř 135 tisíc korun.

„Veškeré peníze byly použity na úpravu prostoru a pořízení nábytku. Ten je autentický, pochází například z pozůstalosti, kdy rodina staršího člověka likviduje jeho byt či domek. Na půdách se mnohdy dají nelézt poklady. Některé kousky jsou koupené v bazaru. Zapojili se také naši zaměstnanci, kteří věnovali třeba staré obrázky, knihy či alba s fotkami," popsala Vorlová.

Tento speciální prostor je v domově pro seniory jen jeden, zároveň je úplně první v historii tohoto zařízení. Slouží zejména šestatřiceti pacientům z Domova se zvláštním režimem tedy konkrétně z oddělení pro pacienty trpící Alzheimerem či demencí. V rámci činnosti jednotlivých klubů je do programu zahrnutý pravidelně, senioři ho navštěvují často. V budoucnu by mohlo pokojů přibývat.

„Já osobně si myslím, že je to velmi dobrý nápad, který vyvolává pozitivní náladu. Vše závisí na financích, ale rádi bychom vybudovali více takových pokojů i v dalších budovách. Mám pocit, že v poslední době se tato možnost rozmáhá a přiklání se k ní další služby," řekla Vorlová.