Simonu vyruší nezvyklý řev. Do bytu proniká od dětského plácku. Zneklidněná matka vybíhá na balkón a zalapá po dechu. Buldozer likviduje hřiště. Kolotoč, dvě pískoviště, globus… Simona pocítí podobný hněv jako neznámý muž, který při čínském povstání v roce 1989 zastavil kolonu tanků na Náměstí nebeského klidu v Pekingu. „Chtěla jsem vyběhnout a lehnout si tomu buldozeru do cesty,“ vzpomíná Simona Zimmermanová. Tehdy ji vztek ochromil stejně jako další neinformované matky, které vykoukly z oken a demolici už nemohly zabránit. Byl podzim roku 2013 a z hněvu se začal rodit ojedinělý občanský aktivismus, o kterém už ví i prezidentská kancelář. „Nemáme si kde hrát,“ říká na hlíně pětiletý Pája. „Chybí nám pískoviště a klouzačka,“ dodává šestiletý Tomášek. Pětiletý Matýsek vyhrkne jen jediné přání: „Hrad!“ Plastový, nebo dřevěný? Je mu to jedno. Horší je nic.

Je to smutné

Přibližně 1 200 lidí podepsalo petici na podporu výstavby nového dětského hřiště mezi bloky 502 a 503 na sídlišti mezi vrchem Lajsník a parkem Šibeník. O masivní podpoře obyvatel informovaly místní matky z petiční výboru, který zastupuje nespokojené rodiny s dětmi. Petiční archy městem stále kolují. Dobrovolníci shánějí podporu všude možně. I u prezidenta Miloše Zemana. Poslali mu fotografie, jak vypadalo hřiště před třiceti lety, před dvěma lety a jak teď, kdy už neexistuje. „Se zájmem jsme si je prohlédli,“ sdělila Jaroslava Janáčková z kanceláře prezidenta. „Je smutné dělat petici za to, aby si děti měly kde hrát, aby měly dětské hřiště,“ řekla Jitka Stejskalová z petičního výboru.

Proč takový aktivismus?

Matky naštvalo, že město nechalo loni na podzim zbourat poslední zbytky kdysi oblíbeného hřiště, aniž by je informovalo, aniž by postavilo náhradu. Požadavek na nové hřiště je oprávněný. Radní v roce 2007 schválili dokument o postupné výstavbě bezpečných oplocených centrálních hřišť za to, že spoustu starých plácků zlikvidují. Na seznamu je i plocha u bloku 502. Podle optimistického plánu měla být hřiště hotova do roku 2013. Nestojí ani polovina z nich. Nejsou peníze. Budou v roce 2014?

„Uvidíme,“ řekl náměstek primátora Luboš Pitín. Rozpočet se teprve začne tvořit.