Most dostal od odborníků odpověď na otázku, zda budova Repre unese městskou knihovnu. Odpověď zní: unese, budou ale nutné stavební úpravy. Kolik budou stát, to je úkol pro radnici, která hodlá zahájit projektovou přípravu. Plán zrekonstruovat Repre a přestěhovat do něj knihovnu tak nadále platí.

„Z hlediska prostoru víme, že se knihovna do kulturního domu vejde. Doufáme, že ani úpravy nosnosti nebudou dramaticky nákladné," řekl Mosteckému deníku primátor Jan Paparega.

První studii Repre + Knihovna najdete ZDE.

Radnice musí vše zkalkulovat. Do konce volebního období, tedy do podzimu 2018, chce připravit projektovou dokumentaci a případně vybrat v soutěži stavební firmu na přestavbu. Ta se v minulosti odhadovala podle rozsahu změn od 100 milionů do 400 milionů korun. Radnice se pokusí získat dotaci. Úvěr také není jistý, do roku 2021 musí město splácet půjčku na rekonstrukci sportovní haly.

Repre je od jara zavřené kvůli havarijnímu stavu elektroinstalace. Oprava má skončit před plesovou sezónou 2016/2017. Plesy mají být v budově až do 1. pololetí 2018. Pak se počítá s přestavbou.

Statiku Repre posoudil Kloknerův ústav Českého vysokého učení technického v Praze, který na jaře odebral pro testování vzorky z konstrukce. Analýza předních českých odborníků byla klíčová pro další rozhodování o rozsahu rekonstrukce objektu.

Kdo bude rozsáhlý komplex pro město provozovat, není ještě známo. Planetárium umístěné v kopuli na střeše Repre je již pod správou Městské knihovny Most. Planetárium chce zprovoznit ihned poté, co bude veřejnosti umožněn přístup do Repre. V plánu je úprava pořadů o vesmíru a postupné zavádění novinek.

I když městská vláda připraví projektovou dokumentaci, neznamená to, že Repre bude v letech 2018-2022 rekonstruováno. Může se změnit politická reprezentace, nebude dost peněz, či se objeví jiný problém. V minulosti se na Mostecku odložila či zrušila řada projektů. Například léta odkládaná přestavba Repre vedla v roce 2010 k jeho prodeji, který se ukázal jako neúspěšný. Budova je zpět v majetku města.