V ulici S. K. Neumanna poblíž mostecké nemocnice stavbaři vymění zastaralou kanalizaci a vodovod. Bude to jeden z největších letošních zásahů na mosteckých sídlištích. Rekonstrukce zařízení má stát přes 13 milionů korun a potrvá řadu měsíců. Přesný termín a rozsah omezení ještě nejsou známy. Obnovu místní sítě společně zajistí město a Severočeská vodárenská společnost (SVS), které uzavřou smlouvu o sdružení zadavatelů a vyhlásí veřejnou zakázku.

Městu patří v lokalitě dešťová kanalizace, vodárenské společnosti zbytek. Oba vlastníci hodlají provést na své náklady rekonstrukce a kvůli očekávaným výrazným úsporám budou spolupracovat. Zařízení totiž leží na stejné trase. „Byl by nesmysl, aby se to rekonstruovalo nadvakrát,“ řekl primátor Jan Paparega.

Studie proměny parku u sportovní haly v Mostě
Most chce oplotit park u sportovní haly

Rekonstrukce bude mít společné například výkopové práce, odvoz zeminy, zpětný zásyp, hutnění a závěrečné opravy komunikací. O náklady se oba vlastníci podělí. Probíhají další jednání.

Čtyři až šest měsíců

„S realizací se počítá v tomto roce. Podle projektové dokumentace je doba výstavby plánována na čtyři až šest měsíců,“ sdělil Deníku Jiří Hladík ze Severočeské vodárenské společnosti. Harmonogram prací investoři upřesní až po soutěži na zhotovitele, kdy bude znám přesný termín zahájení stavby. Městská rada schválila koncem března smlouvu o sdružení zadavatelů na veřejnou zakázku.

SVS letos v okrese Most naplánovala 25 staveb o celkovém objemu investic 128 milionů korun bez DPH. Nevyhovující kanalizace z roku 1950, na kterou je připojeno několik set lidí, se nyní opravuje v ulici W. A. Mozarta ve Stovce. Práce potrvají do léta.

Pilařský rybník v Litvínově se začíná proměňovat
Pilařský rybník se začíná proměňovat