Po celém světě jich přibývá jako hub po dešti a jedna se příští rok objeví i v Litvínově. Stará, oprýskaná, léta nepoužívaná pokladna na Loučkách se změní v knihobudku. Zařízení, z něhož si kdykoli může kdokoli půjčit bez poplatku knihu a pak ji zase vrátit nebo třeba přinést jinou.

Pokladnu jim před pár týdny věnoval podnikatel Zdeněk Uhlíř. Od té doby už zvládli určité úpravy, třeba demontáž rozbitých skel. Ještě toho ale mají hodně před sebou.

„Jsme vlastně na začátku. Teď nám jeden pán daroval dřevotřískové desky. Sháníme palety, které bychom následně rozebrali a zkusili budku z těch prken obložit. Bude prakticky celá dřevěná," popisuje Eva Šišková. Na dvě plochy hodlá nalepit speciální fólii, na kterou by si lidé mohli psát vzkazy, například menší recenze.

Knihobudka by měla být hotová do jara. Pak odstartuje nejen půjčování gratis, ale také něco jako sociální pokus. „Pokus, jak to budou lidé vnímat. Budka stojí v klidné lokalitě, takže se vandalismu až tak nebojíme. Určité riziko tu ale samozřejmě je. A když to někdo poničí, tak zase všechno opravíme," usmívá se Petr Globočník, další člen MY Litvínov.

První knížky umístí do knihobudky sami. „Něco jsme našli ve sklepích a skříních. Pomáhat nám v tom začala i veřejnost, lidé nosí knížky," podotýká Globočník. K půjčení má být k dispozici vždy zhruba 50 knih, zbytek bude v zadní uzamykatelné části budky.

Členové MY Litvínov nevylučují, že pokud se knihobudka uchytí, pokusí se jich na území města vybudovat víc.

Plná lednice knížek? V Mostě ano

V Mostě je knihobudkou lednice.Knihobudku mají i v Mostě. Nachází se v ulici Vítězslava Nezvala naproti 8. ZŠ u budovy komunitního centra Ateneo a klidně by se mohla zařadit do přehledu světově nejzajímavějších. Pro knihy si tam totiž lidé chodí do lednice. „Bereme ten projekt jako možnost přiblížit naše centrum veřejnosti," říká Lukáš Borl z Atenea.

Kdy přesně začala knihobudka v Mostě sloužit veřejnosti?
Poprvé si z ní někdo mohl vzít knihu v den, kdy Ateneo slavilo své druhé narozeniny – 1. listopadu letošního roku.

Jedná se tedy o relativně čerstvou záležitost. Evidujete už nějaké ohlasy?
Zaznamenáváme pozitivní zpětnou vazbu. Někdo je z toho také pořádně rozpačitý, protože nevěří, že si může půjčit knížku zadarmo. Zároveň nám lidé nosí knihy, které už nechtějí.

Kolik knih v lednici nyní je?
To opravdu nevím. Každopádně pokud jich hodně ubude, tak police hned doplníme dalšími. Máme rezervu.

Co vás ke zřízení knihobudky inspirovalo?
Tyhle projekty jsou momentálně hodně populární po celém světě. Navíc jsme přemýšleli, jak přiblížit Ateneo lidem. Bereme tak ten projekt právě hlavně jako možnost přiblížit naše centrum veřejnosti.

Máte již zkušenost s vandaly?
Několikrát se stalo, že lednici někdo počmáral. Lidé ze sousedství už nám také řekli o případu, kdy někdo chtěl knihy odnést do sběru a vydělat si tak nějaké peníze.

Nápad s knihobudkami vznikl v roce 2009 v USA, konkrétně v městečku Hudson ve státě Wisconsin. Todd Bol tehdy namontoval dřevěnou budku vypadající jako školní budova u své poštovní schránky a dal dovnitř knihy. Vyjádřil tím poctu své matce, která ráda četla. Myšlenka se začala šířit po celém světě. Knihobudky vznikají třeba v místech, kde lidé postrádají knihovny. Objevují se ale i ve velkoměstech. Například v londýnské čtvrti Lewisham se v knihobudku proměnila typická červená a již nepoužívaná telefonní budka. Česká republika zažívá „knihobudkový" boom v letošním roce. První knihobudka se objevila v pražském IKEMu a jednalo se o součást programu známé společnosti 02, která se rozhodla tímto způsobem měnit využití telefonních budek. Nyní vznikají bezplatné knihovny nekontrolovaně po celém území Česka a mají různé podoby.