„Je to krásný park. Překvapuje mě, kolik tu žije zvířat, veverky, ptáci. Vůbec jsem nevěděla, že u centra Mostu něco takového existuje," řekla letos v lednu Lucie Sujová z Benešovska, když chytala v parku Šibeník Pepu, ztracené prasátko. V mrazivé noci ho hledala baterkou, jejíž světlo do nepropustných křovisek neproniklo.

Od doby, kdy se Pepu nakonec podařilo zachránit, se park změnil. Je stále chloubou města, ale prořídl. Radnice tu začala ve velkém kácet houštiny, aby lidé neměli obavu, že na ně něco či někdo nečekaně vyskočí, a aby třeba cyklisté měli v zatáčkách lepší výhled.

Budou lampy V dosud neosvětleném parku se objeví desítky lamp veřejného osvětlení. „Je to v návrhu městského rozpočtu pro rok 2017," řekl náměstek primátora Marek Hrvol. Lampy budou na hlavních cestách a na vnitřním okruhu.

Od začátku roku do konce března a od konce srpna dosud probíhá probírka dřevin. „Nyní již nabývá park podoby bezpečné zóny pro rekreaci," oznámili radní. Práce na revitalizaci Šibeníku mají skončit v březnu 2017. Pak chce radnice zajistit důkladnou pravidelnou údržbu zeleně, aby park opět nezdivočel.

V plánu je i výstavba veřejného osvětlení za 3,4 milionu korun a za demolice dvou zchátralých betonových plácků na hraní. Uvolněné místo se možná opět využije pro děti.

Park od roku 2006 prochází postupnou úpravou, přibylo značených cest a běžeckých tras a vzniklo nové dětské hřiště.

Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Jedna ze skrýší bezdomovců v houštině, která již zmizela. Video: Deník