Původně obě strany uvažovaly o směně pozemků. „Jelikož směna by byla vzhledem k dvojnásobné velikosti těch našich ekonomicky nevýhodná, upřednostnili jsme prodej a nákup. Prodej našich pozemků jsme ale zatím pozastavili, a to z důvodu změny územního plánu za účelem nové definice jejich charakteru. Poté je můžeme nabídnout firmě Vellerin také za 100 tisíc korun. Je to oboustranně výhodný obchod. Naše pozemky jsou nevyužívané a pro nás nepotřebné, pro záměry firmy jsou ale zajímavé. Pozemky firmy jsou zase ideální pro potřeby budoucích technických služeb, a zároveň bychom tím zahájili revitalizaci Nádražní ulice. Tato ulice je v současné době téměř v dezolátním stavu a stala se zajímavým místem pro bezdomovce a sběrače kovů," vysvětlila obrnická starostka Miklošová.

Záměr založit technické služby jako sociální podnik, v němž by měli najít uplatnění především lidé s téměř nulovou šancí na uplatnění na trhu práce, schválili obrničtí zastupitelé na konci minulého roku. Letos obec požádá o finanční podporu záměru z evropských fondů.Obrnice patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel.

Výraznou převahu poptávky nad nabídnou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace, především z řad obrnických Romů . Vedení obce se nepříznivou situaci snaží řešit tím, že sociálně slabé občany zapojuje do veřejně prospěšných prací.

„Jak technické služby založit a provozovat jsme se dověděli především při zapojení se do projektu Sociálně odpovědné municipality, kdy jsme navštívili celou řadu sociálních podniků v zahraničí – v Rakousku, Polsku a Nizozemí. Princip sociálního podnikání chtějí Obrnice nyní uplatnit právě založením společnosti s ručením omezeným, která bude v obci provozovat technické služby," doplnila Drahomíra Miklošová.