V centru Mostu by ještě letos mělo vzniknout veřejné mobilní kluziště s ledovou plochou o rozměrech 15x30 metrů. Investorem bude radnice, která brzy vyhlásí veřejnou zakázku na dodávku.

Odhadované náklady přesahují dva miliony korun. Další peníze si vyžádá zázemí sportoviště. Počítá se i s malou rolbou, půjčovnou bruslí a se správcem malého areálu. Zda se bude za bruslení platit, ještě není jasné. Případné vstupné má být symbolické.

Současné tobogány na aquadromu.
Most koupí nové atrakce: dva tobogány a kluziště do centra. Možná zmizí stromy

Kde přesně bude stát, radní ještě nerozhodli. Ve hře je podle nich několik variant. Jednou z uvažovaných možností je borovicový parčík mezi radnicí a hotelem Cascade.

Vedení města: máme dost zeleně

"Pozemek je už roky brán jako stavební rezerva a parčík na něm není moc využívaný. Chodí do něj hlavně problémoví lidé,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol. Tato varianta podle něj neznamená vykácení všech stromů. „Případná redukce stromů bude minimální,“ sdělil. Město má podle něj dostatek zeleně a může si dovolit obětovat desítku stromů, aby centrum zatraktivnilo.

„Kluziště ano, ale ne v centru města. Nabízí se řada jiných míst,“ myslí si 49letý Martin Charvát z Mostu. „Bruslení v centru by bylo dobré, ale bez kácení stromů,“ uvedl mladík u parčíku. Ten je podle územního plánu „území centrální městské“. Přípustné jsou v něm stavby, tedy skoro všechna zařízení občanské vybavenosti, dále kancelářské budovy, byty, obchody, restaurace, hotely a dokonce zábavní podniky a čerpací stanice jako součást parkingů nebo garáží.

Vizualizace 3D bludiště pro park Šibeník v Mostě.
Takto bude vypadat lanové centrum na Šibeníku v Mostě

Atrakce, která se dá rozebrat, by měla sloužit hlavně pro bruslení v zimních měsících. Radní pro budoucí plácek hledají i další využití, aby se mohl využívat celoročně a oživil střed města.

Pokud se záměr stihne, kluziště, zřejmě zatím s provizorním osvětlením, se zprovozní v prosinci při vánočním jarmarku na 1. náměstí. Radnice chce jarmark s kluzištěm spojovat i v dalších letech, proto mají být od sebe nedaleko.

Na sociální síti Mostečané navrhují pro kluziště další lokality, dál od radnice a parčíku. „Uvidíme, rozhodně to nebude dole u Repre, Prioru či pošty,“ uvedl primátor Jan Paparega.

Ředitel 8. ZŠ Most Roman Ziegler při školní akci
Ve školství je hyperinflace papírování, říká ředitel úspěšné mostecké školy