Hračky vyráběly před sto lety v horách mnohé české a německé domácnosti. Rozmach však vystřídal po druhé světové válce rychlý zánik oboru v oblasti, odkud byli odsunuti Němci. "Nakonec zůstaly poslední dvě firmy a od roku 1964 už jen jediná, tu jsem v roce 1992 koupila jako fyzická osoba," popsala historii Vydrová. Do původního objektu a jeho rozšíření investovala majitelka deset milionů korun. Rozvoj však zabrzdila až téměř zastavila hospodářská krize. "Spojili jsme se s jednou německou firmou, díky čemuž jsme přežili. Nyní děláme deset procent pro český trh, zbytek míří za hranice," uvedla Vydrová.

Klasické hračky už ale firma nevyrábí, na to by potřebovala atesty. V sortimentu má nejrůznější druhy otvíracích figurek, do nichž se vkládá vonný františek. Vodníkům, čertům, ale třeba i hokejistovi nebo mnichovi se pak kouří z úst. Obdobou kuřáčků jsou kamínka, na nichž stojí hrnek s kouřící polévkou. Louskáčci jsou spíše k dekoraci, burák se do nich ale vejde.

Jednotlivé figurky se vyrábí spíše na objednávku a po kusech. Zájemci si je mohou objednat na internetové stránce firmy nebo koupit přímo v prodejně. Ta je otevřena stejně jako nová expozice denně od 10:00 do 14:30. "Zkusíme otevírat i o nedělích, uvidíme, jaký bude zájem," doplnila Vydrová.

V expozici uvidí návštěvníci třeba starého tahacího kačera. "Nápad na dřevěná tahací zvířátka pochází také odsud, takže se máme čím pochlubit," podotkla Vydrová. Firma téměř bez přerušení prodává společenskou hru Tivoli, při níž se natažená kulička střílí do hracího pole. "Dříve jsme těchto her prodávali hodně do severských států, a to i 2000 měsíčně, dnes jsou to jen kusy," posteskla si jednatelka.
Výrobu dřevěných upomínkových předmětů by chtěla Vydrová zachovat i do budoucna. "Děláme to pro radost a pro lidi. Zaměstnáváme deset lidí, kterým vděčíme za to, že si naší práce zákazníci cení," dodala Vydrová.