Z nově zvolených hnutí mají velké ambice především Paroubkovi národní socialisté či koaliční uskupení PRO kraj. Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) vede do krajských voleb současná hejtmanka Jana Vaňhová. ODS do voleb povede bývalý primátor Děčína Vladislav Raška. Komunisty povede do voleb regionální předseda Oldřich Bubeníček.

Severočeši.cz vedení do voleb podnikatelem Jiřím Zelenkou mají silnou pozici především v okolí Mostu, v roce 2010 získali i dvě senátorská křesla. Víc než ideologie spojuje Severočechy.cz politický realismus a výrazně tvrdší politický slovník. Program pro krajské volby mimo jiné na několika místech hovoří o „cikánech", jinde zase slibuje snížení počtu „opilců, feťáků a vágusů" v ulicích.

Strana zelených se pro letošní volby spojila s KDU-ČSL a dalšími hnutími a osobnostmi. Společně vytvořili hnutí PRO kraj vedené do voleb bývalým poslancem za zelené Přemyslem Rabasem. Do krajského zastupitelstva se pokusí dostat z nováčků také TOP 09 v koalici se starosty (TOP 09/STAN), Suverenita blok Jany Bobošíkové (SBB) a koalice SNK-ED s regionální Stranou zdraví sportu a prosperity (SZSP). Kandidátku sestavila i Strana práv občanů zemanovci (SPOZ). Poprvé bude do krajského zastupitelstva kandidovat také krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti, která vznikla po rozpuštění Dělnické strany soudem.