„Mohu potvrdit, že byla zajištěna skupina sedmatřiceti migrantů," sdělila Mosteckému deníku krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ve skupině je 28 mužů, čtyři ženy a pět dětí. Jsou z asijských zemí: Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéše a Barmy.

Afghánistán a Pakistán jsou státy, v nichž hrozí vysoké nebezpečí teroristických útoků, únosů nebo ozbrojených konfliktů. Patří do seznamu zemí, před kterými varuje české ministerstvo zahraničních věcí (více zde). Barmu, kde je napjatá vnitropolitická situace a vládne tam vojenský režim, postihly v létě rozsáhlé záplavy. Bangladéš je chudá a přelidněná země.

Případ si převzala cizinecká policie. Jak se zadržení cizinci na Mostecko dostali a co s nimi bude dál, není ještě jasné. V policejních služebnách v regionu, v němž stráví noc, probíhají nezbytné úřední úkony.

Shánějí se tlumočníci a pokračuje identifikace. Policie také musí prověřit, zda běženci nepožádali o azyl v jiné zemi. „Bude to trvat dlouhé hodiny," sdělila Mosteckému deníku v pondělí odpoledne Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

Další informace bude moci policie sdělit až v úterý.

Podle klínského farmáře Petra Kloučka, u jehož domu policie běžence v pondělí ráno shromažďovala, byli ve skupině většinou muži ve věku mezi 15 a 25 lety, byli dobře oblečeni a nebyli agresivní.

Policejní auta cizince svážela do Klínů i z okolí, některé až z Mníšku. Pak je odvezla pryč. „Policie celou situaci zvládla bez jediného konfliktu," dodal farmář.

V červenci byl obviněn mostecký pašerák lidí. V dodávce, která havarovala na Lounsku, převážel 21 Afghánců (více zde).