Městská rada dostane na stůl další petici. Obyvatelé, kteří ji podpořili, požadují ochranu před hlukem. „Petici podepsalo 751 lidí," sdělil Mosteckému deníku Ivan Dlouhý z Mostu, který nesl petici na radnici. Písemná žádost podle něj nevznikala dlouho, mezi lidmi kolovala během léta.

Petenti požadují, aby město vydalo závaznou vyhlášku k zabezpečení veřejného pořádku, která by upravovala ochranu nočního klidu a regulaci hlučných činností na území Mostu.

Vyhláška má zakázat rušení nočního klidu a používání hlučných strojů, vozidel a zařízení ve dnech pracovního klidu a státem uznaných dnech pracovního klidu v době od 06.00 hodin do 10.00 hodin a od 12.00 hodin do 22.00 hodin a veškerých prací spojených s užíváním strojů, vozidel, zařízení a přístrojů způsobujících hluk. Jedná se například o sekačky na trávu, cirkulárky, motorové pily, bourací kladiva a vozidla vydávající nadměrný hluk.

Petici sestavil občanský spolek Zdraví pro Most, který je znám kritikou hluku z autodromu.

O vydání podobné vyhlášky požádal již v červnu městské zastupitelstvo Rudolf Kašpar ze Souše, který vystoupil v diskuzi občanů. Kašpar také prosazuje, aby radnice koupila přístroj na měření hluku z autodromu a aby městská policie při překročení limitu vyjížděla na autodrom zajistit snížení hluku.

Primátor Jan Paparega tlumočil tento požadavek na červencové schůzi městské rady. Ta dala primátorovi za úkol, aby do příští schůze radních (18. srpna) připravil podrobnosti k případnému pořízení statického hlukového měřiče, včetně ceny a možností jeho umístění.

Podle Paparegy nebudou mít výsledky městského měření takovou váhu, jako kdyby hluk měřili hygienici, kteří mohou překročení limitů pokutovat. Závěry radničních testů by mohly být jen listinným důkazem. „Spoustu lidí, které hluk trápí, znám a jsem s nimi v kontaktu. Vím, že je hluk obtěžuje, ale město má omezené možnosti, jak to řešit," uvedl primátor.

O regulační vyhlášce se podle něj dá diskutovat, ale nepůjde zakázat vše, například provoz na autodromu. Město se již odvolává na stanovisko vyžádané od ministerstva vnitra. „Obecně závaznou vyhláškou nelze upravovat zákonnou normu, která stanovuje limity hluku a postihy za jejich nedodržení," uvedl Paparega.

Zástupci autodromu už dříve oznámili, že chystají další opatření na snížení hluku z areálu. Náklady odhadují na desítky milionů korun. Čekají na doporučení odborníků z ČVUT Praha. Počítá se i s částečným omezením provozu. Zrušily se například zářijové noční závody v driftu.

Na obranu autodromu vznikla petice, která se šíří na internetu.