Parčík ležící v těsné blízkosti kulturního domu Citadela je už dlouho trnem v oku všech členů MY Litvínov, kteří se označují za skupinu „Litvínováků", kterým není lhostejný osud města. „Tohle místo neslouží a nikdy ani nesloužilo svému účelu. V současné době je to vidět o to více v kontrastu s okolím, kdy dochází k různým úpravám budovy Citadely. Dnes se v parčíku, dá-li se tak vůbec nazvat, občas projede dítko na odrážedle a to je tak všechno," uvedla členka spolku Eva Šišková.

Lokalita byla v minulosti místem velkého parku. Ten ale před bezmála dvaceti lety zmizel, protože zelenou dostala stavba supermarketu Billa. Na místě se tehdy silně protestovalo. Představitelé Billy i města zároveň ujišťovali veřejnost, že zničený park nahradí. Výsledkem byla menší travnatá plocha s chodníčkem na střeše obchodu. „To, co je tam dnes, nepovažujeme za adekvátní náhradu a myslíme si, že Billa i město to tomuto místu dluží," pokračovala Eva Šišková.

Členové MY Litvínov se nyní rozhodli začít jednat sami. Oslovili společnost Billa a majitele budovy a dostali od nich svolení k tomu, aby začali s parkem něco dělat. „Jsme otevřeni takovému oživení střešní terasy, které přinese občanům města příjemné místo k zastavení, ale zároveň nijak neohrozí stavbu jako takovou," sdělila Mosteckému deníku mluvčí Billy Lucie Borovičková.

Jak přispět?1. Přes internet přímo z profilu projektu na webových stránkách www.erapomaharegionum.cz
2. Zasláním peněz na účet
101 7777 101/0300
Variabilní symbol: 1002

MY Litvínov chtějí v parčíku instalovat lavičky, velkoobjemové květináče. Uvažují o hřišti na pétanque nebo o položení takzvaného smyslového chodníčku. „Místo by mělo sloužit k relaxaci a dětem přinést trochu zábavy i poučení," podotkla Eva Šišková.

Konečná podoba parku bude záviset na sumě, kterou se spolku podaří sehnat. Za tímto účelem se zapojil do projektu s názvem Era pomáhá regionům, v němž byl parčík vybrán mezi ty nápady, které se společnost Era rozhodla podpořit. V první řadě je ale nutné, aby přispívala veřejnost. „Čím víc projekt podpoří veřejnost, tím vyšší pak bude příspěvek od Ery. Maximálně od ní můžeme získat padesát tisíc, plus k tomu samozřejmě ty peníze, co pošlou lidé," vysvětlila Eva Šišková. Lidé mohou na projekt přispívat libovolnými částkami do 6. ledna. Aktuálně je ve sbírce na parčík osm set korun.

Úprava prostranství by měla začít příští rok na jaře. V budoucnu by zde členové MY Litvínov, kteří nedávno zřídili v Litvínově knihobudku nebo uspořádali soutěž o nejhezčí výlohu ve městě, rádi pořádali také menší akce, například lokální kulinářský festival.