Sídliště Janov bude s největší pravděpodobností za pár měsíců čelit další těžké zkoušce. Stavební bytové družstvo Krušnohor chce dát ruce pryč od paneláků, u kterých dluhy narostly do milionových výšin. V současné době se jedná se o pět domů, u nichž družstvo zastává funkci správce. Pokud poté nájemníci nebudou schopni sami plně hradit zálohy, ocitnou se bez tepla a teplé vody.

Hrozba se týká bloků D2, D3, C, H a R2. Paneláky jsou plné neplatičů. Současná praxe je taková, že platící nájemníci uhradí třeba jen osmdesát procent z celkové hodnoty záloh. Zbytek za ně nyní platí Krušnohor, který tak obyvatelům poskytuje půjčku.

„Dluhy už jsou obrovské. Krušnohor to v celém Janově měsíčně stojí přes šest set tisíc. Takhle už to ale opravdu dál nejde," řekl ředitel bytového družstva František Ryba.

Původně chtěl Krušnohor doplácení zastavit už od ledna, nakonec se rozhodl pro pozdější termín. „Ve všech domech se od března do května uskuteční schůze, na kterých svůj záměr oznámíme. Takže bychom odstoupili někdy v tomto období," pokračoval František Ryba s tím, že ve finále se možná bude jednat o méně paneláků.

„Nastavili jsme v těchto domech zvláštní režim hospodaření – přestali jsme v nich s opravami, nejsou tam například uklízečky. Z poplatků tak odpadly tyto položky, což některé domy dostalo na nulu. Takže nakonec se problém možná bude týkat jen jednoho či dvou paneláků. Uvidíme za těch pár týdnů," doplnil Ryba.

Tam, kde už nebudou moci dál počítat s pomocnou rukou Krušnohoru, budou muset nájemníci hradit jak zálohy ve stoprocentní výši, tak začít splácet dluh bytovému družstvu, který vznikl právě doplácením záloh. „Budou muset totálně zastavit údržbu, aby to zvládli," podotkl Ryba.

Daleko reálnější se ale vzhledem k platební morálce v některých domech zdá být možnost, že paneláky budou bez dodávek energií.

Podle Františka Ryby má družstvo na odstoupení od správy domů plné právo. „Jsou to společenství vlastníků, což je samostatná právnická jednotka. Pomáhat jim s placením rozhodně není naše povinnost. Pokud tam někdo neplatí, budou to za něj muset uhradit ostatní, jinak jim dodavatelé tyto služby odstřihnou. My opravdu takhle nemůžeme fungovat donekonečna," dodal Ryba s tím, že dluhy začaly povážlivě stoupat například i v bloku F2.