Opakování veřejné dražby budovy bývalé infekce v mostecké nemocnici bylo pozastaveno. Primátora Jana Paparegu (Severočeši Most) o tom informoval krajský radní pro oblast investic, majetku a ekonomiky Ladislav Drlý (KSČM). Primátor před dvěma týdny sdělil městské radě, že Ústecký kraj jako jednu z variant navrhuje městu směnu budovy za pozemek v Mostě. Jedná se o část parcely, který je užíván krajskou školou (VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most). „Rozdíl mezi cenou nemovitosti a požadovanou částí směňovaného pozemku by byl doplacen ze strany města Mostu," uvádí se v zápisu schůze městské rady.

Rada města vzala nové informace o budově a stanovisko Ústeckého kraje o jejím případném odkoupení městem Most na vědomí. Náměstkyně primátora Vladimíra Ilievová (ANO) požádala náměstka primátora Marka Hrvola (Severočeši Most), aby prověřil možnost čerpat dotaci. Projekt by se týkal vstupních a podporovaných bytů.

Budovu i s pozemky vlastní Ústecký kraj. Správcem nemovitosti je jeho příspěvková organizace Krajská majetková. Podle znaleckého posudku z října loňského roku je cena objektu včetně parcel 4,9 milionu korun.

Lůžkový pavilon infekčních chorob měl kapacitu 100 pacientů. Byly v něm kuchyně, jídelna, pomocné provozy s prádelnou a žehlírnou a rentgen. Později v něm bylo i oddělení pro kožní choroby. Provoz budovy byl postupně utlumován. Podle znaleckého posudku lze objekt využívat jako budovu pro služby a administrativu, případně pro ubytování nebo bydlení.

V minulých letech vykrádali zbylé vnitřní zařízení zloději a spali tam bezdomovci. V poslední době hlídá budovu bezpečnostní agentura. Zázemí má v unimobuňce přímo u hlavního vstupu do budovy.

V roce 2007 jednali o budově zastupitelé města. Probírali záměr budovu infekčního oddělení i s okolními pozemky prodat. Potencionální zájemce měl objekt přestavit na obytný dům a na pozemcích postavit rodinné domky. Z plánu ale sešlo. Dalším záměrem bylo využití budovy pro lůžka následné péče, ošetřovatelské péče nebo na oddělení chronické a resuscitační péče.

Bývalé vedení města loni oznámilo, že Most budovu nekoupí. Radnice uvažovala o přestavbě na domov pro seniory, ale po prohlídce ji odradily špatný stav nemovitosti a cena. „Sice tam nezatéká, ale jinak je budova kompletně vykradená a dost zchátralá," uvedla tehdy zástupkyně primátora Hana Jeníčková. Radnice s nabídkou na odkup nemovitosti kontaktoval Ústecký kraj, jehož úředníci věděli, že Most měl před několika lety o objekt zájem.