V Mostě začala podpisová akce za vyvolání místního referenda o hazardu. Iniciátoři z místní pobočky Strany zelených usilují o jeho celoplošný zákaz v Mostě. Nová kampaň je reakcí na rozhodnutí městského zastupitelstva. To v červnu zamítlo schválit vyhlášku o zákazu hazardních hracích přístrojů, kterou navrhovalo v petici šest set obyvatel.

Pro vyvolání referenda v Mostě je třeba získat podpisy minimálně od deseti procent oprávněných voličů, to je přibližně 5 400 lidí. „Bude to náročné, ale my se nevzdáme. Pro Most je to důležité téma,“ řekl včera Mosteckému deníku spolutvůrce kampaně Jan Hrubeš. Oproti peticím musí být u podepsaných lidí uveden kromě adresy i datum jejich narození. Pokud někdo uvede nepravdivý údaj, radnice při kontrole seznamů podpis nezapočítá.

Aktivisté chystají stánek u Centralu. S kampaní neskončí, dokud neseženou dostatek podpisů. Jako hraniční vidí rok 2016, kdy lze případné referendum spojit se senátními a krajskými volbami. Bude také záležet na výsledku letošních říjnových komunálních voleb v Mostě.

O vyhlášení místního referenda o hazardu v Litvínově bude hlasovat litvínovské zastupitelstvo ve čtvrtek na mimořádném zasedání. Podle zastánců návrhu se mají Litvínované vyjádřit i k limitům těžby uhlí. V Litvínově zítra končí petice na podporu referenda. Podle opozičního zastupitele Martina Kliky se z hazardu a limitů dělá jen předvolební téma.

V Chomutově o vyhlášení referenda o hazardu usiluje iniciativa Nechceme žít v Palermu. Podobnou aktivitu má i Ústí nad Labem. V obou městech mají ale aktivisté problémy s radnicemi, které neuznaly část podpisů v peticích. Odpůrci hazardu uvažují o žalobách.