Stavební úpravy silnice v bezprostřední blízkosti obytných domů, kterou denně projíždějí stovky automobilů, je více než nutná. Na komunikaci chybějí chodníky, lidem tak hrozí při pohybu po vozovce nebezpečí úrazu. Riziko případné dopravní nehody představují i autobusy městské hromadné dopravy. Vzhledem k absenci zastávkových zálivů totiž při nakládce a vykládce pasažérů frekventovaný tah obcí blokují.

Projekt revitalizace veřejného prostranství proto zahrnuje vybudování chodníků, autobusových zastávek, zakrytí studánky, výstavbu parkovacích míst, úpravu vjezdů k funkčním garážím a výsadbu zeleně podél komunikace. Pamatuje také na opravu veřejného osvětlení a demolici třiapadesáti zdevastovaných garáží včetně odvozu suti a odpadu a následné úpravy plochy.

Investice si vyžádá 7,5 milionu korun. Dotace může dosáhnout až 85 procent uznatelných nákladů, což je 6,375 milionu korun. Zbytek by Obrnice uhradily z rozpočtu. „Jedná se o poslední výzvu tohoto dotačního programu s tak vysokým podílem příspěvku. V nákladech jsou navíc zohledněny nejen stavební, demoliční a terénní práce, ale také finance vynaložené na projektovou dokumentaci, zpracování žádosti a uspořádání výběrového řízení na dodavatele prací," uvedla obrnická starostka Drahomíra Miklošová.

Obec už má navíc na revitalizaci i územní rozhodnutí a stavební povolení. Kromě žádosti o dotaci obrničtí zastupitelé na svém únorovém jednání schválili také účast obce v dražbách, v nichž se nabízejí zbývající zdevastované garáže v Chanově. „Oslovili jsme už dříve majitele většinou nevyužívaných a zchátralých chanovských garáží, s deseti z nich jsme se už dohodli na odkoupení. Potřebujeme je získat do vlastnictví obce, abychom je mohli strhnout, vyčistit prostor od černé skládky a nahromaděných odpadků a zahájit rekultivaci území," vysvětlil místostarosta Obrnic Stanislav Zaspal.

Pokud se obci podaří dotaci na revitalizaci Chanova získat, budou zastupitelé hlasovat ještě o přijetí překlenovacího úvěru. „Peníze budeme potřebovat na úhradu investice. Příspěvek z ROP bychom totiž získali až dodatečně, a to po kontrole splnění všech podmínek vyplacení dotace," vysvětlil Zaspal.