Stále častěji exekutoři zabavují i byty dlužníků z Obrnic, jež pak zájemcům nabízejí v dražbě. Byty jsou levné, nejnověji nabízený lze pořídit za 54 tisíc korun. „Lákají proto spekulanty, kteří vykupují byty od nemajetných rodin v lukrativních lokalitách a vzápětí je se ziskem prodávají. Původní nájemníky pak stěhují do lacině pořízených bytů v Obrnicích. Tomu chceme zabránit. Přicházející rodiny jsou totiž velmi často problémové, jejich členové opakovaně porušují vyhlášky i zákony,“ vysvětlila starostka.

Důsledkem invaze přistěhovalců jsou podle Miklošové zhoršující se vztahy se starousedlíky a rostoucí napětí v obci se 2 500 lidí, z nichž 40 procent tvoří obyvatelé romského etnika v panelovém sídlišti Nová výstavba. 
„Nákupem bytů se snažíme sestěhovávání dalších problémových osob co nejvíce omezit. Osmým rokem intenzivně pracujeme na nápravě zdeformovaných vztahů mezi Čechy a Romy i negativního image obce jako ghetta nevhodného pro život. Usilovná práce přinesla výrazné úspěchy a také ocenění doma i v zahraničí. Imigrace sociálně slabých a často zadlužených rodin bez vztahu k obci může ale snadno naše snahy zhatit,“ doplnila.
Zastupitelé už před časem rozhodli, že obec nebude prodávat své byty v panelových domech a naopak, pokud je to možné, volné byty skupovat. A to i za cenu, že obec uhradí temperování prázdných bytů i poplatky spojené s jejich údržbou, než aby se jich zmocnily různé realitní kanceláře.

Obec Obrnice se nachází v údolí chráněné krajinné oblasti České středohoří nedaleko města Mostu. Je správní jednotkou i pro sousední Chanov a České Zlatníky. V obci žije necelých 2 500 obyvatel, dle takzvané Gabalovy studie tvoří téměř 40 procent z nich muži, ženy a děti romského etnika. Soužití Čechů s Romy bylo donedávna velkým problémem Obrnic.