"Sem vorvanej jak samice!" prohlásil herec, který hrál v sobotu alchymistu Edwarda Kelleyho při tradiční veselici na hradě Hněvín v Mostě.

Známá scéna, jak utíká z hradní věže, byla tentokrát vylepšena tím, že ho přišly zadržet děti. Nádvořím se rozléhal řev vítězných školáků, kteří to vzali vážně a s uprchlíkem se nemazlili. "Mááámeee ho! Mááámeee ho!" řval dav dětí, když alchymistu spoutaly a vedly ho ke strážím.

Den Magistra Edwarda Kelleyho na hradě Hněvín patří k nejoblíbenějším kulturním akcím v Mostě. I letos ho doprovázely historický jarmark, soutěžní stezka lesem, atrakce pro děti, rytířské ležení, ukázky sokolnictví a divadelní představení.

Mostecký kostel na zdi budovy v kostelním areálu.
FOTO DNE: V Mostě vzniká 3D iluze kostela. Připomíná renesanční malby

Kdo byl Kelley?

Za vlády Rudolfa II. pobýval na jeho příkaz na mosteckém hradě alchymista Angličan Edward Kelley. Uvězněný alchymista se rozhodl, že z hradu uteče. V noci spustil provaz z věže do hradního příkopu, kde na něho čekala jeho paní a věrný sluha s koňmi. Provaz se však přetrhl, Kelley spadl do příkopu a zlomil si nohu, druhou nohu měl již amputovanou.

Panovník mu nakonec udělil milost a vrátil mu jeho statky. Nesměl se však vrátit do rodné Anglie. Trpící Kelley nechtěl žít jako mrzák a vypil lektvar, který ho v roce 1597 usmrtil.

Traduje se pověst, že před svou smrtí proklel mostecký hrad a město Most, aby zmizely z povrchu země za jeho příkoří, které se mu zde dostalo. Pravdou je, že hrad zmizel za několik desítek let a samotné město o necelých čtyři sta let také. Staré město Most bylo zlikvidovánu kvůli těžbě uhlí.

Podle zatím nepotvrzené legendy se Kelley neotrávil. Jed měl být jen zástěrkou k tomu, aby byl tajně převezen na blízký zámek Jezeří, kde měl dožít. Na zámku je dnes expozice o alchymistovi. "Jezeří je plné tajemství," říká kastelánka Hana Krejčová.

Kontroverzní osobnost

Ctižádostivý a podnikavý okultista Kelley měl ve své době řadu odpůrců a byl označen za podvodníka, čaroděje a zločince, protože v zakázaném souboji zabil dvorního úředníka. Za padělání listin byl ještě v Anglii potrestán uříznutím uší. V kariéře alchymisty pokračoval v českém království, kde měl z počátku úspěch, ale poté upadl v nemilost a byl vězněn na Křivoklátu a v Mostě, který se mu stal osudným.

Jeho životní příběh se dostal i do filmu. "Záporák" Kelley je epizodní rolí v proslulé české veselohře Pekařův císař - Císařův pekař.

Mnozí Mostečané považují za podivné, že alchymista je v Mostě oslavován jako celebrita. Historie zná pozitivnější osobnosti například skladatele F. L. Gassmanna či Jiřího Bartholda zvaného Pontanus, humanistu a básníka na dvoře Rudolfa II.

Tak to vypadá v Žatci v září při oslavě chmele a piva.
Dočesná má konkurenci, Most udělá novou show

„Pontanus byl velká osobnost. S alchymistou se nedá vůbec srovnávat," řekl už dříve Deníku Vlastimil Novák, bývalý šéf činohry mosteckého divadla a redaktor zaniklého Kulturního kalendáře Mostecka, vydávaného sdružením Pontanus.

Vlivný Pontanus, mostecký rodák, se po Kelleyho smrti staral o jeho nevlastní dceru Alžbětu Janu Westonovou. Z ní se díky Pontanovi stala jedna z nejvzdělanějších žen té doby a proslulá básnířka.

"Kelley byl proslulý lump, podvodník a šarlatán, kterému za jeho padělatelské kousky v rodné Anglii uřízli uši. A asi věděli proč," zhodnotil před lety alchymistu Jakub Bouda, bývalý fejetonista Deníku.

Jenže Kelley díky městské zábavě přitahuje. Každoroční veselici pravidelně navštěvuje několik tisíc lidí.

Dílna Magistra Kelleyho

Na hradě Hněvín je dokonce Dílna magistra Edwarda Kelleyho. Jedná se o zážitkovou expozici pro děti i dospělé. Dílna zahrnuje sedm interaktivních zastavení, které mapují život slavného alchymisty.  Autorem návrhu je scénograf Josef Koráb. Malé muzeum je otevřeno od úterý do neděle (květen až srpen) od 11 do 12.30 hodin a od 13 do 17 hodin. V pondělí je zavřeno. Vstupné je 20 Kč, snížené 10 Kč, rodinné 40 Kč.