Dva strážníci s terčíky střídavě vstupovali v pondělí 10. prosince odpoledne na přechod pro chodce mezi Kahanem a Lidlem. Zastavovali auta a pouštěli chodce a naopak. Městská policie tak simulovala provoz semaforů, které by v budoucnu mohly zvýšit plynulost dopravy u jedné z nejrušnějších okružních křižovatek v Mostě.

Testování modelové situace se světelnou signalizací sledovali odborníci z magistrátu a radní Jiří Nedvěd, který je dopravním projektantem. „Vše budeme vyhodnocovat,“ řekl.

Semafory jsou jedním z několika zvažovaných řešení. Regulovaly by dopravu jen na „zebře“ mezi Kahanem a Lidlem, kde chodí nejvíce lidí. Zabránily by tomu, aby silnici v tomto úseku přecházeli jednotlivci, kteří hlavně ve špičkách brzdí automobilový provoz v celé zóně.

Takzvané Uhelné safari na Mostecku. Archivní foto
V kurzu jsou letos zážitky. Nabídka netradičních dárků táhne i na Mostecku

Červená pro chodce po dobu delší než 30 sekund by podle předběžných odhadů usnadnila průjezd kolonám aut a zároveň vytvářela na obou stranách přechodu větší skupiny lidí, kteří by pohromadě přecházeli na zelenou trvající méně než 10 sekund.

23 tisíc aut denně

Navazující okružní křižovatka je na hraně své kapacity. Průzkum objednaný radnicí na podzim roku 2016 prokázal, že za 24 hodin „kruhákem“ projede 23 tisíc aut. Podle propočtu, který počítá s nárůstem automobilismu v Mostě, zatížení tohoto důležitého křížení ulic Velebudická-Lipová-Okružní-Lipová vzroste do roku 2030 na více než 27 tisíc vozidel denně. Zvýšením výkonnosti křižovatky by se snížilo riziko dopravních nehod a zlepšila by se průjezdnost. To by pomohlo i autobusové MHD.

„Je to důležitý dopravní uzel, který je zatížený také nákladní dopravou,“ upozornila policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Policie by uvítala opatření, které by přispělo k větší bezpečnosti řidičů, chodců i cyklistů. Až obdrží od radnice projekt, posoudí ho a případně ho bude připomínkovat.

Zasedání mosteckých zastupitelů. Archivní foto
Domluveno. Jednání zastupitelů Mostu se bude vysílat on-line na internetu

Test se strážníky v roli semaforů ukázal, že ani toto řešení nemusí být vždy dostatečné - křižovatka se i po krátkém puštění skupiny chodců na „zebru“ několikrát ucpala. Na radnici proto uvažují také o posunutí přechodu nebo o přestavbě okružní křižovatky. Hovoří se třeba o zmenšení středového ostrůvku a vytvoření takzvaných bypassů, tedy spojení dvou nejbližších ramen křižovatky, což se osvědčilo u Luny.

Podle Nedvěda Kahanu zatím trochu ulevila jednoduchá úprava nedaleké křižovatky u čerpací stanice na ulici Velebudická, kde pomocí vodorovného dopravního značení vznikl malý kruhový objezd. Tři měsíce bude ve zkušebním provozu, a pokud se osvědčí, střed se stavebně upraví a vyvýší. Miniobjezd nechalo město udělat, aby zlepšilo výjezd ze Šestistovek a od pumpy.

Ema Perůtková se narodila mamince Kláře Milisové z Litvínova 22. listopadu 2018 ve 2.25 hodin. Měřila 52 cm a vážila 3,65 kilogramu.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Mostecku

Cenné informace o místní dopravě by měl poskytnout i „chytrý“ radar, který bude sledovat a analyzovat průjezdy aut. Město koupí celkem pět mobilních zařízení, která na jaře příštího roku rozmístí na sloupy veřejného osvětlení. Vytipována je dvacítka míst. Kromě měření rychlosti a identifikace SPZ radar rozliší vozidla podle velikosti a poskytne anonymizované statistické údaje. Radnice tak získá data o vytíženosti silnic a o chování řidičů.