Post předsedy ODS v sobotu na kongresu obhájil Petr Fiala. Stejní zůstali i tři místopředsedové strany: Martin Kupka, Evžen Tošenovský a Miloš Vystrčil.

Poprvé v historii má ODS v úzkém vedení dvě ženy. První místopředsedkyní delegáti zvolili místostarostku Prahy 2 Alexandru Udženiju, řadovou místopředsedkyní se pak stala starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Strana tak následovala ostatní parlamentní strany, které do svého vedení v poslední době zvolily alespoň jednu ženu.

Drahomíra Miklošová (62 let) je starostkou Obrnic na Mostecku, členkou regionální rady a předsedkyní oblastního sdružení ODS. Původní profesí je ekonomka. Pracovala na různých pozicích na městském úřadě v Litvínově. V roce 2006 byla zvolena místostarostkou a v roce 2010 starostkou obce Obrnice. V roce 2013 obdržela výroční cenu Rady Evropy za boj se sociálním vyloučením. Obrnice mají početnou romskou menšinu.

Miklošová se letos pokusí zlepšit postavení ODS na severu Čech, kde mají silnou pozici komunisté a populisté. Starostka Obrnic půjde do podzimních krajských voleb jako druhá na kandidátce ODS v Ústeckém kraji.

Dvoudenní kongres ODS se nese v duchu příprav na nadcházející dva volební roky. Strana má nyní zhruba 14 800 členů, což je ve srovnání s rokem 2010 méně než polovina. V Poslanecké sněmovně patří občanským demokratům 16 mandátů. Průzkumy preferencí dávají ODS naději na setrvání ve Sněmovně, v případných volbách by nyní získala zhruba 8,5 procenta, podle některých průzkumů i přes deset procent.

Kritika vlády

Předseda Petr Fiala už během nominačního projevu ostře zkritizoval současnou politiku Sobotkovy vlády. Označil ji za zvrácený způsob uvažování, který zasahuje do soukromých záležitostí lidí a více zvýhodňuje migranty, než chrání české občany, a dodal, že kdo nedokáže přesvědčit členy vlastní strany, nemůže přesvědčit voliče.

Co konkrétně na současné vládě kritizuje? Promigrantskou politiku, která lidem nedokáže zajistit bezpečí, kontrolní hlášení DPH nebo snahu o zavedení elektronické evidence tržeb. „Pánové Sobotka s Babišem mají touhu vše dirigovat a lidem něco nařizovat. Tam, kde něco provozuje stát, tam si takové věci nařizujte, ale tam, kde soukromý provozovatel něco nabízí soukromému kupujícímu, tam to, prosím, nechte na nich," vzkázal Fiala.

Co prosazuje ODS?

– jednotnou 19procentní DPH
– snížení sociálního a zdravotního pojištění
– odmítnutí Eura
– volbu otevírací doby obchodů na majitelích
– volbu kuřáckého/neku¬řáckého podniku na majitelích